Mina Gligorić, buduća zvezda operske scene: Neki su bili skeptični hoću li izneti Koštanu!

Autor: D. STANKOVIĆ

Zabava

29.04.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za pevača nijedan dan nije isti. Najveći deo dana mi ode na časove pevanja, koje držim studentima i kojima stalno pričam kako mišići brzo zaboravljaju, te treba vremena da ih automatizujemo. A taman kad ih automatizujete, ili se porodite ili razbolite ili ne pevate, kao sad u karantinu, kaže na početku razgovora Mina Gligorić, mlada operska pevačica, koja je u prošloj godini odigrala čak sedam solističkih uloga.

RepublikaFoto: V. Danilov
Mina Gligorić

Na njenom repertoaru su sve sami hitovi, ali bi se ipak mogao izdvojiti lik Koštane u istoimenoj operi, koju je reditelj Jug Radivojević posle šest decenija vratio na scenu Narodnog pozorišta.

- Kao članica Operskog studija još sam se usavršavala i normalno je da su neki bili skeptični da li ću moći da iznesem tako veliku i pevački tešku ulogu. Ni sama nisam znala u šta se upuštam i nije mi bilo lako, ali na sceni sam bila Koštana, služila sam tom liku, toj ulozi i uživala sam u svakom trenutku na premijeri. Za taj svoj najveći uspeh otkako se bavim operskim pevanjem dobila sam i nagradu Muzika klasika - kaže Mina.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Mina Gligorić

Talentovana umetnica od početka ove sezone igra i u "Jadnicima", mjuzikl za koji se od premijere traži karta više, a uspešan start operete "Vesela udovica" zaustavila je pandemija.

Najveći deo dana mi ode na časove sa studentima, ali i čitam i obnavljam italijanski

- Nažalost, taj 17. mart, kada je trebalo da bude četvrto izvođenje "Vesele udovice", nije se desio zbog epidemije, ali mislim da će se ova predstava dugo igrati jer je publika željna drugačijeg žanra. Opereta je komična i pitka, pa je uvrženo mišljenje da je manje zahtevna od opere, ali nije. Pevač mora da bude i izuzetno dobar glumac, tako da je reditelj Bošković zaista izvukao najbolje i od pevača i od glumaca. Učili smo jedni od drugih i ta saradnja mi mnogo znači, posebna je i obojena lepom energijom - objašnjava operska pevačica.

Foto: Z. Jovanović
Koštana

Osim onlajn časova koje vodi, Mina vreme ograničenog kretanja provodi i u čitanju knjiga, obnavlja italijanski jezik i vežba glas sa svojom profesorkom Katarinom Jovanović, ali i Olgom Makarinom, prvakinjom iz Metropolitena.

Mala grupa nas iz Srbije radi sa Olgom Makarinom, imamo priliku da učimo od pevačice koja je učila od najboljih

- Zahvaljujući dirigentu Stefanu Zekiću, organizatoru Rossi festa, koji svake godine dovodi divne umetnike, beskrajno darežljiva Olga Makarina nam je ponudila časove pevanja tokom epidemije koronavirusa, tako da jedna mala grupa nas iz Srbije radi s njom jednom nedeljno preko onlajn platforme. Imam priliku da učim od pevačice koja je učila od najboljih - navodi sagovornica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading