Kolektivne izložbe širom Evrope u doba korone: Umetnost sa balkona!

Autor:

Zabava

27.04.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi zainteresovani u Srbiji, bez obzira na to da li imaju ranije umetničko iskustvo, pozvani su da se priključe akciji "Izađi na prozor" i naprave radove od materijala koje već imaju u kući, čaršava, jastučnica, stolnjaka, papira, kartona... Crteže, slike, fotografije, prostorne instalacije, skulpture, ispisane pesme ili kratke priče potrebno je potom okačiti na prozor ili terasu, žicu za veš ili tresač za tepih.

IZAĐI NA PROZOR

- Kako su okupljanja i delovanje u javnom prostoru trenutno onemogućeni, građani, građanke, a među njima i umetnici i umetnice, prinuđeni su da najveći deo vremena provode u svojim domovima. Stoga nam pogled kroz prozor u poslednje vreme znači više nego inače. To nas je podstaklo da se i sami posvetimo stvaranju, ali i da pozovemo sve koji žele da nam se priključe - poručuju iz "Rekonstrukcije", platforme posvećene umetničkim praksama na ulici.

I oko 50 umetnika, koji žive u Berlinu, izlažu radove na balkonima! U Berlinu izolacija nije striktna, pa su šetači i znatiželjnici pozvani da podignu glavu kako bi se divili delima poput merdevina od grana drveća, crnobelih fotografija ljudi na balkonima u Atini ili Kordobi, dok jedna od instalacija predstavlja rolne toalet-papira koje se spuštaju duž fasade zgrade, predstavljajući pomamu za ovim proizvodom od pojave koronavirusa u svetu.

Odnedavno u ovom nemačkom gradu organizuju se i filmske projekcije na dvorišnim fasadama zgrada, tako da građani sa svojih balkona ili prozora predveče mogu da gledaju film projektovan na zidu zgrade preko puta.

FOTOGRAFIJE NA FASADAMA

Na zabranu kretanja i mere ograničenja u doba pandemije odgovorila je i grupa fotografa u Sloveniji okupljena pod nazivom Fotogank. Svakodnevno su prikazivali nove i arhivske fotografije, kojima su reflektovali misli i pitanja koja okupiraju autore u ovim vremenima, bio to nedostatak dodira, prolaznost, strah, nostalgija za "normalnim"...

- Ograničenjima smo većinom izgubili prostor u kojem kreiramo i radimo, zato smo odlučili sa domaćeg prozora na fasade suprotnih zgrada projektovati fotografije i na takav način vratiti život ulici koja istovremeno postaje i izložbeni prostor - naveli su iz Fotoganka.

Zvezde holandskog baleta na praznim ulicama Amsterdama

Šest plesača holandskog Nacionalnog baleta izvelo je na praznim ulicama Amsterdama delove koreografije inspirisane izolacijom zbog pandemije koronavirusa. Svaka od zvezda izvela je samostalni nastup na otvorenom, a snimci ovih pojedinačnih nastupa biće objedinjeni u film "Nežno tiho", koji će biti emitovan onlajn početkom maja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading