Nikola Malović, srpski pisac iz Boke Kotorske: Korona će izroditi portret novog svetskog poretka

Autor: Dragana STANKOVIĆ

Zabava

15.04.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudima koji poput umetnika sve vreme imaju bogat unutrašnji život život u izolaciji ne pada teško. Običnim se ljudima život pretvorio u zatvor

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Nikola Malović

Poznat po romanima "Lutajući Bokelj" i "Jedro nade", višestrukonagrađivani pisac Nikola Malović je nedavno predstavio "Galeb koji se smeje - roman za decu i odrasle", koji nam iz do sada nepoznatog ugla dočarava boje, ukuse i mirise Mediterana. Malović je jedan od osnivača književne Grupe P-70, ali i osnivač "Knjižare So", hercegnovske knjižarske i izdavačke kuće.

* Da li nas je virus sve poslao na prinudni odmor?

- Prinudni je to kazamat, ne odmor. I eksperiment. Ljudima koji poput umetnika sve vreme imaju bogat unutrašnji život - život u izolaciji ne pada teško. Običnim se ljudima život pretvorio u zatvor. Unutar tih okvira, agresija zna da postane jedno od pravila.
* Jesu li i za vas samoća i izolacija idealna atmosfera?
- Naravno. Sada, kada tokom policijskog časa moram da ostanem kod kuće, konačno imam alibi koji nisam imao tokom 20 godina stvaranja. Šalu na stranu, iako radim noću, ne prija mi kada vidim plavo rotaciono policijsko svetlo jer mi remeti uobičajeni pogled na more. Rat je nad Zalivom i kojekude. A kao nije.
RepublikaFoto: Promo foto
Nikola Malović

* Mogu li čitaoci očekivati delo u kom ćete istražiti novi žanr, recimo naučnu fantastiku?

- To se u neku ruku već desilo jer sam za roman prvenac "Lutajući Bokelj" ("Laguna", 10 izdanja), između ostalih, dobio i nagradu "Lazar Komarčić", koja se dodeljuje za fantastiku. Novi se žanr s mojim potpisom pojavio zapravo na prošlom Beogradskom sajmu, kada je "Knjiga komerc" objavila "Galeba koji se smeje - roman za decu i odrasle". Novina je u tome što se prvi put u žanru pojavljuju geopolitičke teme.

Veliki domaći izdavački i knjižarski lanci dokazaće da su veliki onoliko dugo koliko budu odbijali da sebe prodaju još većim lancima

* Ko danas kupuje knjige u Crnoj Gori?
- Stari su Bokelji kazivali za papagaja da je papagalo. A ja kao papagalo ponavljam i ponavljam da je Crna Gora jedno, a Boka drugo. No biće da i u Boki, po logici spojenih intelektualnih sudova, knjige kupuju iste one grupe koje knjige kupuju svuda. Koje se to knjige najbolje prodaju? Pa kao i proizvodi u marketu: oni sadržaji koji u sebi imaju najmanje kvaliteta.

 

RepublikaFoto: ST/A. MALUŠEV

* Hoće li veliki lanci iskoristiti aktuelnu situaciju i dokrajčiti samostalne knjižare?
- Iza vremena u doba korone izroniće prava slika novog svetskog poretka. Veliki domaći izdavački i knjižarski lanci dokazaće da su veliki onoliko dugo koliko budu odbijali da sebe prodaju još većim lancima.

Sada kada tokom policijskog časa moram da ostanem kod kuće, konačno imam alibi, koji nisam imao tokom 20 godina stvaranja

* A da li je "srpsko pitanje" koga je Crna Gora branila tokom litijskih hodova samo trenutno potisnuto ili će trajnije biti skrajnuto?
- Sve će maske pasti 19. aprila, na Vaskrs po starom kalendaru.
Dragana Stanković

Ima li galebova koji pamte Nemanjiće


* Može li se o "Galebu koji se smeje" govoriti kao o prvom književnom udžbeniku za razumevanje srpske obalne istorije i geografije?
- Svakako, ali ne samo obalne. Moji junaci sa ostrva Mamula na ulazu u Boku lete u romanu svuda po svetu, počesto na ramenima kapetana, tumačeći sve u 16, šta je to rt, ostrvo, poluostrvo, zaliv, kontinent, okean, te ima li u Kotoru, glavnoj luci srpske srednjovekovne države, i dalje galebova koji pamte Nemanjiće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading