Navršilo se 500 godina od smrti genija iz Urbina: Sećanje na renesansnog majstora Rafaela

Autor:

Zabava

07.04.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da nije pandemije korone, širom sveta juče bi izložbama i manifestacijama bilo obeleženo 500 godina od rođenja i smrti jednog od trojice najvećih umetnika renesanse Rafaela Santija.

Foto: youtube.com/artlistr
Rafaelo Santi

Ipak, počast Geniju iz Urbina, koji je sa samo 37 godina preminuo u Rimu 6. aprila 1520, na isti dan kada je rođen u Urbinu 1483, Italijanski institut za kulturu u Beogradu odao je na jedinstven način.

Uz kviz na Fejsbuku, pomenuti institut je pozvao sve zainteresovane da na društvenim mrežama (Fejsbuk, Instagram i Tviter) objave crteže koji su inspirisani Rafaelovim delima i/ili komentare o slavnom slikaru i arhitekti.

Na zvaničnom sajtu Italijanskog instituta za kulturnu može se iz fotelje razgledati rimska izložba o Rafaelu, koju je Izložbeni prostor Palate na Kvirinalu pripremio u saradnji sa galerijama Ufici i Borgeze, Vatikanskim muzejima i arheološkim parkom Koloseuma. Ova postavka je zatvorena zbog pandemije virusa svega tri dana pošto je bila dostupna publici.

Kako se navodi u studijama, Rafael je sa 17 godina postao samostalni umetnik da bi ga samo osam godina kasnije papa Julije Drugi pozvao u Rim da radi za Crkvu. Osim dela religiozne tematike, slikao je nekoliko soba današnjeg Vatikanskog muzeja, bio je poznat i kao izuzetan portretista i arhitekta, koji je projektovao više građevina u Rimu. Vodio je nomadski život, kretao se između rodnog Urbina, Peruđe, Firence i Rima, i od samotnjaka, kakvi su bili njegovi uzori, razlikovao se po šarmu i druželjubivosti. Rafaelo je vodio neobično veliku radionicu, bio je izuzetno uticajan i za života da bi njegova umetnosti i vekovima kasnije bila uzor generacijama.

Rafaelovi ostaci se čuvaju, prema njegovoj želji, u Panteonu u Rimu. Na spomen-ploči su ugravirane reči na latinskom jeziku, koje mu je posvetio kardinal Pjetro Bembo, pisac i humanista: "Ovde počiva Rafaelo, koga se, dok je bio živ, priroda bojala da će je nadvladati, a kad je umro, bojala se da će umreti i ona."

Nagrade za najviše lajkova

Prvi učesnik kviza koji tačno odgovori na sva pitanja, kao i crteži i razmišljanja o Rafaelu koji do 8. aprila u podne dobiju najviše lajkova, biće nagrađeni kursem italijanskog jezika putem interneta, a čiji je upis u toku preko sajta Italijanskog kulturnog centra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading