Branko Kockica apeluje da se ne izlazi napolje: Ovih dana sam kao puž, stalno u kućici!

Autor: D. STANKOVIĆ

Zabava

04.04.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni Branko Milićević u, po mnogima bez preterivanja, neprevaziđenoj obrazovnoj emisiji "Kocka, kocka, kockica" razbijao je tabue i učio decu kako da se ophode prema drugima, zašto nije dobro lagati, ukazivao je na važnost kulture i sporta, ali i na ono na čemu je poslednjih meseci poseban akcenat u svetu - kako se pravilno peru ruke.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Branko Kockica

Ovih dana sa sajta pozorištanceta Puž, koje je osnovao sa suprugom rediteljkom Slobodankom Cacom Aleksić (1941-2019), Kockica se obraća deci rečima:

 

- Dragi naši i dragi naši, ja sam ovih dana kao puž, stalno u kućici. Povremeno provirim kroz prozor, a izlazim samo na terasu. Napolje ni slučajno! A bilo mi je dosadno, međutim, sad više nije. Gledam video-snimke koje mi šalju u Pozorište Puž drugari iz našeg dečjeg hora. Svašta izvode, pesmice, recitacije, imitacije, akrobacije, izvode besne gliste, kerefeke, trikove, a kažu i neke važne poruke. Drugari, lepo bi bilo da mi i vi pošaljete nešto, pa da gledam i vas, a gledaće vas i cela Srbija i ceo svet. Izvedi nešto, pokaži šta znaš! Deco, čekam vas. Ja sam kao puž, uvek u kućici. Budite i vi kao ja. Stalno kod kuće. Snimajte i šaljite kerefeke. TATATATIRA!

Na pitanje kako sam provodi vreme Branko pominje Markesov roman "Sto godina samoće" i objašnjava da ima ljudi kojima samoća prija, ali i da je za svakog dobro da ponekad bude sam.

- Svi pisci su tražili ogromne doze samoće. Samoća prija i pecarošima, koji sede udaljeni jedan od drugog i po 30 metara, kao da imaju koronu - kaže u svom maniru za Srpski telegraf legendarni glumac i dodaje:

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Branko Kockica

- Stvarno sam super. U ovome nisam sam. Bez prekida sam na telefonu. Dobijam sitne porukice. I ja ih šaljem. Poruke moraju biti lepe, nikako ružne i tužne. Dobio sam divnu poruku u kojoj četvorogodišnjak svira bubnjeve sa filharmonijskim orkestrom. Fenomenalno, oduševio sam se! Sad je vreme da gledamo lepe stvari i da se oduševljavamo. To će nam sad pomoći!

Nije naodmet podsetiti da je prvi slogan Pozorišta Puž bio "Predstave su isključivo za decu i odrasle, budući da na ovom mestu i roditelji mogu ponešto da nauče. Kako svaka predstava ima i konkretnu poruku, kao što, recimo, "Ivica i Marica" poručuje da je ljubav važnija od novca, a "Tri praseta" da su složna braća nepobediva, onda je više nego jasan drugi slogan, koje je pozorište ponelo: "Vitamin za dušu."

- U vreme kad sam bio klinac, bili su samo sport i knjiga, ništa drugo. Čitao sam romane, gutao sam ih, ali sam čitao samo knjige u prvom licu jer onda sam bio siguran da će junak da ostane živ. Ni tada nisam voleo tužne stvari. Zato sam napravio za decu Pozorište Puž, u kom je uvek sve lepo - dodaje omiljeni Kockica.

Pokaži šta znaš - snimite video!

Dok se odrasli bore sa virusom, Puž je osmislio program kako bi deci bilo lakše da se izbore sa dosadom. Roditelji su, naime, pozvani da snime oko pola minuta nastupa deteta kako izvodi nešto što ume i voli i pošalju na mejl pozoristepuz@gmail.com. Kolaž snimaka je postavljen na Pužev Jutjub kanal. Važna napomena je i to da roditelji pošalju pismenu izjavu o saglasnosti da snimak deteta Puž objavi na društvenim mrežama.

ONLAJN PREDSTAVE ZA DECU OVOG VIKENDA

TRI PRASETA

od subote u osam časova do nedelje u ponoć na sajtu Pan teatra

ANDERSENOVI KUVARI

nedelja u 12 časova, Jutjub kanal Malog pozorišta "Duško Radović"

GINJOL

subota u 12 časova, Jutjub kanal, Fejsbuk i Instagram Pozorišta lutaka "Pinokio"

DINA I OBLAK

subota u 11 časova

BELA BAJKA

nedelja u 11 časova, sajt Pozorišta mladih iz Novog Sada

DOBRO JUTRO, LAKU NOĆ

nedelja u 11.30, Jutjub kanal Pozorišta lutaka iz Niša

Petnica podelila resurse znanja

Stručni tim Petnice je odmah nakon proglašenja vanrednog stanja intenzivirao onlajn komunikaciju sa polaznicima, ali je poželeo da učini dostupnim svoje resurse i svima drugima koje interesuju prirodne, društvene i tehničke nauke, kao i umetnost i dizajn, izjavio je programski direktor Petnice Nikola Božić.

Onlajn resursi nalaze se na sajtu Petnice, a objavljeni materijali grupisani su u određene celine, prema svojoj opštosti - nauka uopšte, astronomija i matematika, biologija, hemija i medicina, društvene nauke, fizika, programiranje, robotika i elektronika, psihologija, dizajn i umetnost, opšta kultura. U svakoj celini su resursi grupisani po tipu sadržaja video-lekcije, predavanja i filmovi, zatim knjige, časopsi, tekstovi i uputstva, kursevi, potkastovi i sajtovi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading