Juval Noa Harari o akutnoj krizi: Svet bez pravih lidera u borbi protiv korone!

Autor:

Zabava

02.04.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez poverenja i globalne solidarnosti borba protiv bolesti biće izuzetno teška. Ipak, ne bi trebalo gubiti nadu jer se svaka kriza može pretvoriti u šansu

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Yuval Noah Harari

Jedan od vodećih intelektualaca današnjice Juval Noa Harari napisao je autorski tekst za magazin Tajm, u kom podseća da su epidemije i pre ulaska u eru globalizacije odnosile milione žrtava.
Autor bestselera "Sapijens: Kratka istorija čovečanstva", "Homo deus" i "21 lekcija za 21. vek" (na srpskom objavila "Laguna") analizira, pa potom i navodi kakve to pouke možemo izvući iz istorije kada je reč o aktuelnoj pandemiji, a njegov završni deo sa podnaslovom "Svet bez pravih lidera" prenosimo u celosti:

- Čovečanstvo se danas suočava sa akutnom krizom, ne samo zbog epidemije koronavirusa već i zbog nedostatka poverenja na međunarodnoj sceni. Kako bismo pobedili opasnu bolest, stanovništvo će morati da pokloni poverenje stručnjacima, građani vlastima, a države jedne drugima. Neodgovorni političari širom sveta već nekoliko godina namerno podrivaju poverenje u nauku, državne institucije i međunarodnu saradnju. Posledica toga je aktuelni trenutak u kome se suočavamo sa nedostatkom lidera koji bi inspirisali, organizovali i finansirali koordinirani, globalni odgovor na krizu.


Za vreme epidemije ebole 2014. godine Sjedinjene Države su na sebe preuzele ulogu lidera. Slično se dogodilo i u vreme finansijske krize 2008, kada su uz pomoć ostalih država sprečile potpuni kolaps svetske ekonomije. U poslednje vreme, međutim, ta država se odrekla svoje uloge. Aktuelna američka administracija ukinula je podršku međunarodnim institucijama poput Svetske zdravstvene organizacije i svima jasno dala do znanja da Amerika u svetu više nema prijatelje, već samo svoje interese. Kada je došlo do eksplozije epidemije koronavirusa, držali su se po strani. Ako bi i pokušali da ponovo preuzmu ulogu lidera, veoma mali broj zemalja bi ih podržao jer je poverenje u američku administraciju praktično nestalo. Zašto bi iko pratio vođu čiji je moto "Ja sam najvažniji"?

Poverenje u američku administraciju praktično je nestalo. Zašto bi iko pratio vođu čiji je moto "Ja sam najvažniji"?

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Prazninu koja je nastala nije popunio niko drugi. Naprotiv. Ksenofobija, izolacionizam i nepoverenje zavladali su u mnogim delovima sveta. Bez poverenja i globalne solidarnosti borba protiv bolesti biće izuzetno teška, a u budućnosti nas verovatno čeka još sličnih pandemija. Ipak, ne bi trebalo gubiti nadu jer svaka kriza se m se može pretvoriti u šansu. Možda će nas ovo iskustvo naterati da shvatimo kakva opasnost preti od globalne razjedinjenosti.


Navešću samo jedan očigledan primer. Ova epidemija pruža priliku Evropskoj uniji da ponovo osvoji simpatije svog stanovništva. Ako bogatije države budu velikodušne i slanjem novca, opreme i medicinskog osoblja pomognu najugroženijim članicama EU, to će pomoći oživljavanju evropskih ideala više od bilo kog političkog govora. Ako ih pak puste da se snalaze same, epidemija bi mogla označiti kraj Unije.

U ovom trenutku krize, odlučujuća bitka se odigrava na polju međuljudskih odnosa. Ako posledica epidemije budu još veća razjedinjenost i nepoverenje, to će značiti da je virus odneo pobedu. Ako se pak postigne jedinstvo i intenzivnija globalna saradnja, biće to pobeda čovečanstva. I to ne samo protiv koronavirusa nego i protiv svih budućih patogena.

U ovom trenutku krize, odlučujuća bitka se odigrava na polju međuljudskih odnosa. 


Copyright Š Yuval Noah Harari 2020
Izvor: https://time.com/5803225/yuval-noah-harari-coronavirus-humanity-leadership/
Prevod sa engleskog jezika: Jelena Tanasković


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading