Vladislav Šćepanović, slikar i profesor: Slikam leteće tanjire, ali ne verujem da stvarno lete!

Autor: D. STANKOVIĆ

Zabava

30.03.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da su okolnosti drugačije, povod za razgovor sa Vladislavom Šćepanovićem bila bi izložba u Japanu, koja je trebalo da bude otvorena 31. jula u galeriji "TS 4321" u Savanaborijevoj poslovnoj zgradi u samom centru Tokija. Iako se nije čuo sa galeristom, naš slikar i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti veruje da je izložba zbog pandemije korone odložena za godinu, a on ovo vreme provodi sa ćerkom i psom i priprema novi ciklus slika.

RepublikaFoto: youtube.com/dragana kanjevac
Vladislav Šćepanović

* Da li vas ovo vreme brige i strepnje inspiriše?

- Umetnost kojom se bavim je društvenopolitička. Sve vanredne teme me inspirišu. Ipak, ne volim da analiziram na prvu loptu. Događaje analiziram tek kad "malo odstoje".

* Koliko ovo stanje u kome smo ima atmosferu negativnih utopija, koje su teme vaših slika?

- Ja slikam leteće tanjire, ali ne verujem da stvarno lete. Volim naučnu fantastiku, ali u nju verujem samo kao u koncept popularne kulture, nikako kao u činjenice. Velikih epidemija je bilo kroz istoriju. Sada je to značajnije na globalnom planu zato što su komunikacije jače nego ikad. Nikad nismo mogli tako brzo da putujemo, da tako brzo prenosimo stvari. Mislim da je to uslovilo eksploziju ovog virusa. Ljudi se zakače za teorije zavere jer korporativni kapitalizam uvek iskoristi ovakve situacije. Bogate i razvijene zemlje uvek izvuku korist iz ovakvih situacija.

* Izlagali ste i u SAD i u Japanu, čija kultura vam je bliža?

- Moje slikarstvo i moj život je spoj dalekog istoka i dubokog zapada.

Sve vanredne teme me inspirišu. Ipak, ne volim da analiziram na prvu loptu

* Kakve posledice će ostaviti KOVID-19 na naše kulturne institucije?

- Ni do sada se ništa spektakularno nije dešavalo na polju kulture, tako da ne vidim šta može drastično da se uruši. Mogu da pohvalim Meštrovićevu izložbu u Narodnom muzeju, ali ni vodeće institucije, kao što su Narodni muzej ili Muzej savremene umetnosti, nisu ništa specijalno pokrenule. Kao neko ko je dosta radio u kulturi, mogu reći da je sve što se u njoj napravilo izgrađeno na energiji određenih pojedinaca. Kultura mora sistematski da se razvija i na tome treba raditi. Situacija je dodatno nezgodna zato što idu izbori. Vukosavljević dosta dobro vodio svoj segment, po mom mišljenju. Imao je realan odnos prema svim oblicima kulture, nijedan nije favorizovao. Pitanje je ko će biti novi ministar.

* Iako ste bili viđeni za mesto direktora MSU, našli ste se ipak "samo" među članovima UO. Jeste li za ovo vreme preispitivali odluku?

- Ne znam zašto imamo problem u društvu da nekog izaberemo. Stalno imamo neke vršioce dužnosti. Ja sam dva puta pobedio na konkursu za direktora i oba puta nisam izabran, tako da je to za mene besmislena priča. Prihvatio sam da budem u Upravnom odboru da bih pokrenuo konkurs za direktora i biću vrlo glasan u medijima da bude realizovan i da najbolji kandidat prođe. S tim ću završiti taj segment i baviću se samo umetnošću.

Sve što je izgrađeno u kulturi, izgrađeno je na energiji određenih pojedinaca

Akcenat na umetnicima 20. veka

* Kako organizujete nastavu za studente?

- Studenti prate onlajn nastavu. Šalju mi fotografije onoga što su naslikali, a ja njima šaljem filmove koje treba da gledaju. Stavili smo akcenat na velikim umetnicima 20. veka. Rekao sam im da će na ispitima znanje biti isto bodovano, kao i samo crtanje jer na osnovu fotografije ne mogu da steknem utisak o njihovim radovima. Fotografija je jedno, a rad uživo nešto sasvim drugo.

Tapšanje po ramenu

* Znaju li naše mašinovođe kuda voze?

- Ne verujem da znaju. Trenutni uspesi su samo tapštanja po ramenu.

* Očekuje li čovečanstvo kataklizma ili preporod?

- Moja teza je da čovečanstvo nije ni u kakvoj krizi i da nikad nije bilo bolje nego danas.

* Na koga mislite dok ovih dana udarate u boks-vreću?

- Ni na kome ne bih iskalio bes (kroz smeh).

* Šta vam ovih dana može izmamiti osmeh?

- Druženje sa mojom ćerkom i sa mojim psom.

potpis slike-radovi

Iz nove serije za izložbu u Japanu

Slika "Igra prestola" vezana je za doping skandal i neučestvovanje Rusije na OI

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading