Operska diva Jadranka Jovanović: Beograd zvuči kao uvodni taktovi "Marša na Drinu"

Autor:

Zabava

28.03.2020

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkad je sveta i veka, muzika miluje dušu, a u mom životu ona je ta koja mi daje snagu, harmoniju i smirenost, kaže za Srpski telegraf Jadranka Jovanović, operska diva i poslanica u Skupštini Srbije.

Foto: youtube.com/printscreen
Jadranka Jovanović

Sa kakvim osećanjima ovih dana pratite vesti iz zemlje, ali i sveta, posebno Italije?

- Prva zemlja koja je prepoznala moj talenat i širom mi otvorila svoja umetnička vrata bila je Italija. U Italiji sam najviše i nastupala, pa je čak i moj poslednji nastup u inostranstvu bio krajem 2019. u Trstu, u teatru Roseti, gde mi je i uručena značajna italijanska nagrada. Najveći broj mojih prijatelja među kolegama su upravo Italijani, s kojima sam u neprekidnom kontaktu od početka epidemije u Italiji. Mogla bih da kažem da Italiju doživljavam kao drugu domovinu, u kojoj sam svih ovih godina nailazila samo na prihvatanje, razumevanje, aplauze, plemenitost i ljubav. Duboko saosećam sa gubitkom i dramatičnom situacijom tamo, te sam im poslala i lični apel podrške. Očekivala sam mnogo pre naše javnosti da će se ozbiljnost situacije proširiti i na našu zemlju. Zadivljena sam brzinom organizacije i merama koje sprovode naš predsednik i naša vlada.

Kao umetnik, koji jako dobro zna šta znači aplauz i šta mu sve prethodi, šta prvo pomislite kad se prolomi pljesak u osam sa balkona i prozora?

- Prvo pomislim kako je sa naše strane to mrvica prepoznavanja nadljudskih napora, koje u ovom trenutku čine naši lekari, medicinsko osoblje, "Er Srbija", prodavci, vozači, čistači... Svi oni koji rade i omogućavaju da naša Srbija tako dobro funkcioniše u ovim totalno izmeštenim uslovima. Srbija pokazuje da je lider u regionu i posle svega što nam se dešavalo decenijama unazad.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Jadranka Jovanović

Koji bi bio vaš recept da se održi mentalna higijena, ali i preko potrebna disciplina?

- Što se tiče mentalne snage, ko je ima, on je ima u svim uslovima, a ako je u nekoj situaciji izgubi, zna kako ponovo do nje da dođe. Ko je nema, tek je sad neće ni imati. Kome je stalno neko kriv za nezadovoljstvo u sopstvenom životu, tek sada će pronaći razloge za to. S druge strane, verujem da će nekima, koji su često bili zle volje i punili se jednom, ova zabrinutost pomoći da se trgnu. Ipak, rekla bih, da je važno, promišljeno i znanjem baviti se jačanjem sopstvenog imuniteta. Do mira se dolazi promišljanjem, mir nije lako imati u svim situacijama. Što se discipline tiče, ono što ja vidim jeste da se u celom svetu ona postiže naređenjem.

U rekordnom roku su pozorišta, opere i filharmonije profunkcionisali onlajn, hoće li to promeniti odnos publike prema institucijama?

- Pozdravljam brzu i dobru reakciju kulturnih institucija, koja je za ovakvu vrstu izolacije jedino rešenje, a može i da donese više benefita. Ipak, verujem da će mnogi osetiti koliko je samo fizičko prisustvo tokom živog izvođenja umetničkog čina značajno, veliko, grandiozno i bitno u životu svakog čoveka.

Beograd ovih dana zvuči kao pesma-kompozicija?

- Kao uvodni taktovi "Marša na Drinu".

Žilet za glas i sečivo za uho

Za koju ulogu biste kazali da je žilet za glas?

- Abigaila iz opere Nabuko, nikada nisam mogla da budem sigurna da će predstava teći onako kako sam je zamislila.

A šta je ovih dana sečivo za uho?

- Svaki novi zaraženi i svaki novi preminuli.

Nastupala bih pred Đinpingom

Koji muzički savet biste uputili Ivici Dačiću?

- Nije pristojno deliti savete bez pitanja. Drago bi mi bilo da i dalje sa radošću i entuzijazmom nastavi da peva i da se apsolutno ne obazire ni na čija mišljenja.

Pred kojim biste državnikom rado nastupili?

- Pred mnogima, a u ovom trenutku pred Si Đinpingom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading