Sedmodnevni program Beogradske filharmonije: Kafa sa Mocartom i Štrausom!

Autor:

Zabava

25.03.2020

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slušajte lepu muziku i družite se sa svim onim prijateljima sa police, poručuje hornista Nikola Ćirić, čijim je blogom započet serijal "Filharmoničari u izolaciji".

RepublikaFoto: Tanjug/M. Đoković

Nakon što je poklonila programe za najmlađe, Beogradska filharmonija pripremila je raznovrstan sadržaj i za malo stariju publiku, sa porukom "Ostani kod kuće i slušaj muziku", a koji se može svakodnevno pratiti na sajtu i društvenim mrežama ove institucije.

Serijal blogova "Filharmoničari u izolaciji", koji se ponedeljkom može čitati na stranicama Filharmonije, pokrenut je sa pričom horniste Nikole Ćirića, koji se u dva navrata susreo sa situacijom koju je izazvao koronavirus. Prvi put sredinom januara, dok je još boravio u Kini, a potom i u Srbiji.

Kako navodi, i filharmoničari, baš kao i svi drugi, moraju da prilagode život novonastaloj situaciji, a izolaciju opisuje rečima:

- Ja sam svoju samoizolaciju osmislio tako što sam dnevnu sobu pretvorio u igraonicu i fotelja zauzima centralno mesto u sobi. Igram igrice kad god mi "ozbiljan rad" dosadi. Često sastančim sa Dostojevskim, ovu priliku sam iskoristio da se propisno ispričam sa čovekom jer već duže vreme ugovaram sastanak, a nikako da se dogodi. Pametne stvari mi priča i skoro sve je u pravu. Pijem kafu sa Mocartom i Štrausom, popravljaju mi intonaciju... Ovaj, hoću da kažem, raspoloženje. Jesenjin mi govori svoje pesme i postaje mi dobar drug. Moram da priznam da sa boljim društvom dugo nisam sedeo i ćaskao.

RepublikaFoto: Marko Đoković

Ćirić, između ostalog, savetuje i da se čuvamo panike i podseća da su se Kinezi za malo više od dva meseca izborili sa virusom ozbiljnom disciplinom!

- Bukvalno zavisi od nas, naoružajte se pozitivnom energijom, jedite laganu hranu... Slušajte lepu muziku, sipajte čašu vina, družite se sa svim onim prijateljima sa police koji su nam ostavili važne poruke za život. I ne brinite. Kad prođe sve ovo, mi ćemo svirati još bolje za vas, a svi zajedno ćemo više ceniti zagrljaje koji nam sada tako nedostaju - poručuje Ćirić na blogu, koji se u celosti može pročitati na sajtu Beogradske filharmonije.

Osim blogova muzičara iz orkestra, koji ponedeljkom dele iskustva i savete kako najbolje provesti vreme koje je pred nama, utorkom se filharmoničarima i publici obraćaju gosti orkestra, čiji su nastupi bili planirani, a sprečeni su da dođu zbog situacije koja je zahvatila ceo svet. Sreda je rezervisana za audio-doživljaj i slušanje koncerata iz arhive, a četvrtak je dan za prisećanje na nekadašnje uspehe i najdraže momente iz prošlosti. Publika je pozvana da petkom uveče, umesto na Kolarcu, sluša koncerte od kuće, jer će se tada omiljeni nastupi orkestra prikazivati onlajn. Za dane vikenda planira se putovanje kroz interesantne materijale drugih muzičkih kuća i nezaobilazan muzički humor.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading