PREMIJERA POPOVIĆEVE "PEPELJUGE" NA SCENI "RADOVIĆA": KRIK ZA PRAVDOM krije se ispod smeha!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Današnjim generacijama nedostaje sloboda i hrabrost da budu svoji. Naša predstava je ohrabrenje da se zauzmu za sebe, kaže glumica Vladislava Đorđević.

RepublikaFoto: Promo foto

Iz potpuno drugog ugla, u dvorcu koji je predstavljen kao dvorac koji se ljulja, koji je obrušen i ima probleme, u petak (20h) u Malom pozorištu "Duško Radović" premijerno će biti izvedena "Pepeljuga" Aleksandra Popovića u režiji Stevana Bodrože.

Potez postavke ovog teksta na repertoar "Radovića" deo je namere da se skine prašina sa zaboravljenih klasika književnosti za decu. Popovićeva "Pepeljuga" uvodi u svet modernog narcizma i čini se neobično aktuelnom.

Bodroža: Svet je pun zaboravljene, zapostavljene i obespravljene dece. Ispod slojeva i slojeva Popovićevog smeha krije se vapaj za pravim vrednostima

- Živimo u svetu u kom se insistira na skoro estradnom odnosu prema sopstvenom izgledu, prema sveukupnom utisku koji ćemo ostavljati na druge i tim sadržajima i iskrivljenim principima deca su svakodnevno izložena. Moć bajke, posebno kad je modernizovana jednim briljantnim umom kakav je Aca Popović, jeste da "ispravi to iskrivljeno ogledalo" i da se na šaljiv, razigran, ali ipak vrlo dubok i edukativan način deci pokaže šta su prave vrednosti - navodi Stevan Bodroža.

RepublikaFoto: Promo foto

BAJKE PODSTIČU MAŠTU

 

Prema njegovim rečima, i poruke Ace Popovića su vrlo duboke i daleko prevazilaze dirljivu poučnost autentične bajke.

- Pepeljugine patnje nisu male, njena poniženost nije zanemarljiva, svet je pun zaboravljene, zapostavljene i obespravljene dece. Ispod slojeva i slojeva Popovićevog smeha krije se jedan krik za pravdom, vapaj da se pravim vrednostima bar na tren dozvoli da zablistaju i zasene obilje privida i laži kojima je zatrpan um savremenog čoveka, pa i savremenog deteta. Taj krik ispušten je suptilno, šaljivo, razigrano, ali je ipak krik, poziv da se dozovemo sebi i oslobodimo se izveštačenosti - zaključuje reditelj.

Premijera je u petak, a prva repriza u subotu na sceni "Radovića"

Koliko su bajke značajne, možda i najbolje oslikavaju reči glumice Vladislave Đorđević, kojoj je poverena naslovna uloga.

- Bajke uče decu da razmišljaju kritički tako što deci jasno pokazuju posledice dela i odluka pojedinih likova. One uvlače decu u svet fantazije i podstiču maštu. Pomažu im da nauče da se nose sa zastrašujućim situacijama. "Pepeljuga" Ace Popovića nam pokazuje sukob čistih i ispravnih vrednosti naspram laži, izveštačenosti i pokvarenosti. Današnjim generacijama nedostaje sloboda i hrabrost da budu autentični, da budu svoji. Naša predstava je ohrabrenje da se zauzmu za sebe - ističe Đorđevićeva.

RepublikaFoto: Promo foto

DOBRO PITANJE

 

Glumac Nedim Nezirović (igra Princa, prim. aut.) ne zna da li pozorište može da popravlja svet, ali zna da može da postavi dobra pitanja.

- Jedna predstava sadrži bar jedno dobro pitanje, koje će publiku ostaviti u razmišljanju i tražnji za odgovorom. U tom kontekstu ovo je uspešna predstava zato što i klince i roditelje ispraća pitanjem da li smo pravedni jedni prema drugima, posebno prema deci? Da li umemo da zanemarimo nečije duhovne i emotivne potrebe? Da li zanemarimo onoga koji je zaslužio više - navodi Nezirović.

Na sceni su i Marijana Vićentijević Badovinac, Dušica Sinobad, Jelena Ćuruvija Đurica, Jovana Cvetković, Uglješa Spasojević, Katarina Dimitrijević, Nikola Šurbanović, Nikola Kerkez, Marijana Petrović i Radica Marinković. Adaptaciju teksta potpisuje Marija Stojanović, scenografiju Zorana Petrov, kostimograf je Senka Ranisavljević, kompozitor Srđan Marković, dok je za scenski pokret zadužena Jovana Ikonić.

Prva repriza je 29. februara od 17 sati.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading