IZLOŽBA " SENSIZLIK" SANDE RISTOVSKI U GALERIJI ULUS: Kad emocije progovore na slikama!

Autor:

Zabava

23.02.2020

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri godine nakon izuzetni uspešne izložbe "Ko su svinje", Sanda Ristovski predstavila je publici 30 novih slika na postavci intrigantnog imena "Sensizlik". Već pri ulasku u galeriju Ulus u srcu Beograda zapljusnuće vas boje i energija koja isijava sa platana sa autentičnim potpisom autorke koja ne trpi kliše u umetnosti.

RepublikaFoto: ST/Nemanja Pančić

- Ovo je moja najintimnija izložba, ovaj put sam se ogolila totalno i na platna prenela svoje najdublje emocije. Čak i samo ime izložbe "Sensizlik" je pažljivo odabrano. Sensizlik je turska reč koja označava stanje bez prisutnosti jedne određene osobe. To je situacija kada se mnogo volite ali su okolnosti takve da je prisutna neka razdvojenost zbog koje misliš da ćeš umreti bez ljubavi. Nije to usamljenost i samoća već stanje beztebnosti - objašnjava umetnica.

Sve slike su rađene tehnikom ulja na platnu i svaka je priča za sebe. Naglašene boje od jarko narandžaste, žute, do modro plave i tamnih nijansi su predstava samog života od radosti do tuge i ponovne sreće koja se poput feniksa rađa na njenim platnima. Snagom izraza izdvajaju se dve slike "Majka" koja u sebi nosi spoj arhaičnog i modernog i "Harpija" mitološko biće sa licem žene koja je i majka pretočena u plamenu pticu.

Puno srce

- Iskreno, nemam nikakva očekivanja. Meni je puno srce jer sam odradila najiskrenije moguće. Kad je umetnost u pitanju protivnik sam bilo kakvih kalkulacija i kompromisa. Zato mogu ponosno da stanem iza svake slike i da kažem - to sam ja - iskrena je Sanda.

O cenama svojih slika ne voli da govori, pa tako ni ovog puta nije želela da kaže za koliko novca će prodavati platna iz ciklusa "Sensizlik".

RepublikaFoto: ST/Nemanja Pančić

- Inspiracija su mi bili događaji iz svakodnevnog života, ali i jedna posebna osoba koju zovem anđeo. Slike sam radila dve godine, ali samo onda kada sam imala potrebu da nešto naslikam. Emocije su diktirale kolorit i format koji je potpuno različit, jer kao i u životu osećanja ne možeš da ukalupiš u određeni format - kaže slikarka.

Poput vrhunskih majstora gde svaki potez kičice na platnu izgleda nasumičan, iako to nije, i Sanda je s lakoćom slika strast i ljubav kao dominatnu crtu koja se provlači kroz svako platno. A ljubav je za nju trenutak sadašnjosti, vulkanska energija koja briše sve lažno i donosi smraj u srcu i duši kako umetnice, tako i onih koji uživaju u njenim slikama. Izložba Sande Ristovski u Ulusu otvorena je do 3. marta.

Ćerka muzičara i vajarke

Sanda Ristovski, ćerka čuvenog klavijaturiste i nekadašnjeg člana Bijelog dugmeta Laze Ristovskog rođena je 11. februara 1977. i vajarke Vere. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu savremene umetnosti, a završila je i Akademiju SPC za umetnost i konservaciju. Izlaže od 1996. godine i do sada je imala brojne grupne i samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading