Sećanje na velikana u Parizu! Kiš, građanin sveta

Autor: Republika

Zabava

22.02.2020

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na dan rođenja Danila Kiša u subotu će u Kulturnom centru Srbije u Parizu biti održano veče sećanja pod naslovom "Kiš: venac od trnja i venac slave". O Kišovom delu govoriće Milivoje Pavlović, autor knjige "Venac od trnja za Danila Kiša", potom Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture Srbije, Petar Arbutina, direktor izdavačke delatnosti Službenog glasnika, Kišov prevodilac i dobar poznavalac njegovog dela Alen Kapon i srpski pesnik Branko Maširević, koji godinama živi i stvara u Parizu. Iste večeri biće promovisana Pavlovićeva knjiga "Venac od trnja za Danila Kiša".

Foto: Republika/E. DELIBAŠIĆ
Grob Danila Kiša u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu

- Kiš spada u bezvremeni vrh srpske i svetske književnosti. On se svrstava u najveće pisce koji su ikada pisali na srpskom jeziku. Bio je neumoran u borbi za najviše stilske vrednosti srpskog jezika, s kojeg ga prevode na druge jezike. Zahvaljujući Kišu, koji je za života postao građanin sveta, preveden je na više od 40 jezika, s njim je to poslala i naša kultura. Zahvaljujući Kišu, mi smo svetu predstavljeni i kao narod s kulturom, a ne samo s istorijom - kaže Milivoje Pavlović.

Danilo Kiš je rođen pre 85 godina u Subotici, a umro je pre tri decenije u Parizu, gde je i proveo poslednju deceniju života. Umro je u stanu u Ulici Artur Grosije broj 16, gde jedna ploča podseća da ga je Pariz uvrstio u svoje topografske znamenitosti.

- Takvih ploča, nažalost, nema na zgradama u kojima je Kiš živeo u Beogradu, a ove dve godišnjice su prilika da se deo duga velikom piscu vrati na vidljiviji način - dodaje Pavlović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading