Izložba, monodrama i knjiga čuvenog umetnika: Fabr ponovo u Beogradu

Autor:

Zabava

22.02.2020

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pisanje i crtanje su u osnovi mog sveta, a već 40 godina je ljudsko telo subjekt i objekt mojih razmatranja, mog pisanja, vizuelne umetnosti i teatra, kaže zvezda umetničke scene.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Jan Fabr

Gostovanje jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene Jana Fabra u Beogradu objedinjeno je otvaranjem izložbe "Praznik malih prijatelja" u Narodnom muzeju u Beogradu izvođenjem monodrame "Noćni pisac" u Narodnom pozorištu i predstavljanjem njegove treće knjige "Noćni dnevnik 1992-1998." u prevodu Jelice Novaković Lopušine.

- Ovog puta sam samo gost. Ništa se nisam pitao, sve su odradili kustoskinja Joana de Vos i umetnik Slobodan Beštić i stoga njima idu aplauzi - kaže Jan Fabr, koji se publici u Srbiji prvi put predstavio davne 1984.

Fabr je pre tri godine trijumfovao na Bitefu 24-časovnom predstavom "Olimp", a njegova saradnja sa Kulturnim centrom Beograda počela je 2011, kada je učestvovao na 52. Oktobarskom salonu instalacijom "I let myself drain (dwarf)", u sklopu koje je bila izložena slika Jovana Popovića "Portret čoveka sa fesom" iz kolekcije Narodnog muzeja. Tom prilikom Fabr je poklonio svoj rad i time inicirao osnivanje Kolekcije Oktobarski salon, posredno utičući i na druge umetnike da slede njegov primer.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Narodni muzej

UMETNOST IMA MIRIS

- Više od četiri decenije svoje maštu i umetničke zamisli stavljam na papir. Pisanje i crtanje su u osnovi mog sveta. I kad pišem, ja crtam i kad crtam, ja pišem. Uvek sve tako počinje i taj proces se odvija konstantno, a već 40 godina je ljudsko telo subjekt i objekt mojih razmatranja, mog pisanja, vizuelne umetnosti i teatra. Moja je potreba da razumem i oslobodim ljudsko telo. Za umetnika je važan jezik kojim se izražava, a smatram da istinski velika umetnost mora da ima miris - poručuje Fabr.

Izložba koja je u petak otvorena i biće predstavljena do 5. aprila u Narodnom muzeju bavi se temama koje su fascinirale Fabra kao mladog vizuelnog umetnika. Izloženi su radovi iz sedamdesetih godina prošlog veka, a koji otkrivaju umetnikovu fascinaciju insektima i ostalim minijaturnim stvorenjima, ali i njegovu želju da pronikne duboko u samu mehaniku života, da premosti životinjski i ljudski instinkt, intuiciju i inteligenciju.

- Proučavajući svet insekata, počeo je da stvara sopstveni mitski univerzum usredsređen na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost, krajnosti koje važno mesto imaju i u njegovoj pozorišnoj umetnosti i stoga je ova izložba ključna za razumevanje Fabrovog opusa - kaže Joana de Vos.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Narodni muzej

NOĆNI PISAC

Fabrova monodrama "Noćni pisac" u izvođenju Slobodana Beštića na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta zakazana je za subotu, uz razgovor sa autorom i predstavljanje knjige "Noćni dnevnik 1992-1998." u ediciji Kulturnog centra Beograda "Sam(a) svoj pokret".

- Nisam znao šta me čeka, a Jan Fabr mi se posvetio na najlepši mogući način. Otvorio me kao čoveka i fascinirao svojom toplinom i humanošću, svojim znanjem. Shvatio sam da ljudi danas mogu da komuniciraju jedni sa drugima na takav način i to iskustvo sa Fabrom mi je vratilo veru u sebe, u pozorište i umetnost - ističe Beštić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading