Fest otvara Uliks Fehmiju, a zatvara Džon Malkovič "Skupljači emocija" uz svetske zvezde

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Otac" na otvaranju, a gosti festivala i Mirjana Joković, Milčo Mančevski i Kristi Puju. Publiku očekuju i nova ostvarenja Polanskog, Istvuda, Džarmuša, Alena, Končalovskog...

RepublikaFoto: Domagoj Kunić
Uliks Fehmiu

Samo nekoliko dana nakon svetske premijere na festivalu u Berlinu, film "Otac" Srdana Golubovića stiže i pred publiku u Beogradu, i to na otvaranje 48. izdanja Međunarodnog filmskog festivala - Fest!

U ČAST BEKIMA

Festival će se od 28. februara do 8. marta odvijati pod sloganom "Skupljači emocija" u čast legendarnog Bekima Fehmijua, koji nas je pre tačno deset godina napustio. Bekimov sin, glumac Uliks Fehmiju 48. filmsku feštu zvanično će proglasiti otvorenom i uručiti Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos i jednoj od najvećih glumica s ovih prostora Miri Banjac.

Pobednik će otići u ruke i grčkom reditelju Kosti Gavrasu, ali i Džonu Malkoviču, kome je pripala čast da u završnici izvede muzičko-scenski performans "Muzički kritičar".

- Muzički performans Džona Malkoviča biće uz muziku Alekseja Igudesmana, koji je poznat po svojim neobičnim obradama i izvođenjima velikih kompozitora poput Mocarta, Betovena, Šopena... Performans nosi ime "Muzički kritičar" jer se izvodi i uz negativne kritike, koje su dobijali pomenuti kompozitori, a s ciljem da se postavi pitanje koliko kritika danas utiče na mišljenje publike i osećanje - kaže Darja Bajić, izvršni producent Festa.

U okviru sedam programskih celina biće prikazano 96 ostvarenja, a projekcije su organizovane u osam dvorana.

RepublikaFoto: Maja Medić
Otac, Goran Bogdan

- Fest će otvoriti "Otac", izuzetan film sa snažnom temom koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a za nagrade (za najbolji film, najbolju režiju, mušku i žensku ulogu, ali i za scenario i najboljeg debitanta, prim. aut.) takmičiće se još 19 ostvarenja iz čitavog sveta. O njima će odlučivati petočlani žiri - slovenački glumac Sebastijan Kavaca, glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, nemački glumac Klemens Šik i reditelj Nikola Ljuca. Ono što zasigurno ne dominira u tim izuzetno jakim autorskim filmovima jeste optimizam. Junaci filmova Glavnog programa jesu ljudi najčešće čudnih i u manjoj meri čudesnih sudbina čija budućnost tek donekle zavisi od njih samih - navodi Jugoslav Pantelić, umetnički direktor festivala.

98

premijernih filmova u sedam programskih celina

GALA I FEST FOKUS

Festivalski program Gala nudi najnovije filmove Marijel Heler, Romana Polanskog, Atoma Egojana, Klinta Istvuda, Džima Džarmuša, Vudija Alena, Terensa Malika, Andreja Končalovskog... Tu su se našli i veliki holivudski hitovi nominovani za Oskara i slična priznanja, poput filmova "Jojo Rabbit", "Svetionik", "Ričard Džuel"...

Novi program nosi naziv Fest Fokus, čije će se premijerne projekcije održavati u Dvorani Kulturnog centra.

- Fest Fokus je nastao iz potrebe festivala da dodatno skrene pažnju na autorska ostvarenja. Ovi filmovi, kao i uostalom većina na Festu, ali možda ovi malo izraženije i snažnije, odišu hrabrošću, smelošću, neretko sirovošću, ali uvek udarajući pravo u metu - dodaje Pantelić, pa navodi da će o najboljem filmu tog programa odlučivati reditelji Momir Milošević i Dušan Zorić, kao i novinar i TV urednik Damir Šehanović.

RepublikaFoto: Foto/ Tanjug/ Sava Radovanović
Mirjana Joković

Organizatori najavljuju dobre i jake goste, među kojima su i glumci Mirjana Joković, Goran Bogdan, Kristos Lulis, August Dil, reditelji Milčo Mančevski, Kristi Puju i Atom Egojan.

Gosti festivala Mirjana Joković, Goran Bogdan, Milčo Mančevski, Kristi Puju, August Dil, Atom Egojan...

- Glavna promena koja se tiče kontura festivala jeste da će Fest imati jedinstveni takmičarski program. Fest je u proteklih pet godina imao nekoliko takvih programa, a sada smo ga uobličili tako da bude interesantniji i zanimljiviji, kako za učesnike tako i za publiku. Ideja je da se pod kupolom Festa, susretnu prošlost, sadašnjost i budućnost festivala i da zauzme ono mesto koje mu pripada po tradiciji, veličini, ali i po svim onim parametrima koje grad Beograd stvara da bi bio najznačajniji festival na ovim prostorima - zaključuje Ivan Karl, predsednik odbora Festa i gradski sekretar za kulturu.

Prema Karlovim rečima, Beograd je opredelio 35 miliona dinara za pripreme i organizaciju Festa, te će Cebef preko konkursa Ministarstva kulture aplicirati za devet miliona.

Foto: Promo foto

Finalna verzija "Apokalipse danas"

Fest klasik biće posvećen Bekimu Fehmijuu, ali i Nedi Arnerić.

- Kuriozitet je da će u okviru ovog programa biti predstavljena publici finalna verzija čuvene "Apokalipse danas" Fransisa Forda Kopole - najavljuje Pantelić.

Foto: Promo foto

Specijalne projekcije

U okviru Glavnog programa van konkurencije naći će se filmovi Gorana Paskaljevića, Koste Gavrasa, braće Darden, ali i novo ostvarenje Kristija Pujua, takođe, svega nekoliko dana nakon premijere u Berlinu. Među specijalnim projekcijama naći će se i serija "Tajkun" Miše Terzića, kao i televizijski film RTS "Proleće na poslednjem jezeru".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading