Kolege i prijatelji se oprostili od velike glumice: Otišla Neda, poslednja zvezda Jugoslavije!

Autor:

Zabava

16.01.2020

19:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Minutom ćutanja juče je u Jugoslovenskoj kinoteci počeo komemorativni skup povodom smrti Nede Arnerić (1953), kom su prisustvovale brojne kolege i prijatelji, kao i glumičin brat Predrag Arnerić.

Foto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Komemoracija Nedi Arnerić

- Skromnost i odsustvo preterane profesionalne ambicije Nedu su činili još većom. U svet pokretnih slika ušla je mlada, ostvarila je izuzetnu karijeru i za sobom ostavila životni put, koji će inspirisati nastanak filma u kojem će ona izostati kao glumica, ali će istina nositi njeno ime - istakao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i potom pročitao telegrame saučešća koji su stigli na adresu te ustanove.

ČUJE ONA SVE

- Šta sada reći? Kao da je sve rečeno... Pre desetak dana bili smo na skijanju. Primetila si da moj keks nije isti i falio je limun. Uvek je Neda bila precizna. Putovali smo učetvoro 35-40 godina na Nove godine, mora, jedrenja... Često sam je zvao Dobrica. Čuje ona sve to. Samo promeniš stanje, objašnjavala mi je, jer ako postoji ljubav, onda je to trajno. Nedeljka, dogovarali smo se da skijanje ponovimo u martu. Ti više nećeš skijati, a ja ne želim - skrhan bolom izgovorio je glumac i reditelj Ivica Klemenc.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Branko Cvejič i Jugoslav Pantelić

Elizabeta Đorđevska se prisetila kako je kao nadobudna studentkinja glume pre 40 godina upoznala Nedu, skromnu zvezdu, koja je već godinama snimala po Jugoslaviji i svetu.

- Teško će mi biti da prihvatim da više nikada nećemo deliti scenu i divno prijateljstvo. Neda je u svom glumačkom biću imala slobodu, radost, kreaciju... Teško ti je palo zatišje i prazni dani poslednjih godina, teško ti je palo da gledaš tvog jakog Mileta kako postaje sve slabiji... Izgurala si godinu samoće, uz veliki trud, tražila si nove sadržaje i učila nemački, uz sve one koje već znaš. Bila si u Indiji u Austriji i vratila se svom tužnom domu, sela za sto u iščekivanju da sat otkuca 10. januar, kada je tvoj Mile pravio velike žurke za svoj rođendan, i tvoje srce više nije izdržalo - izgovorila je Đorđevska, jedva suzdržavajući suze.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Irfan Mensur i Anica Dobra

Emotivan govor održao je i Feđa Stojanović, koji je s Arnerićevom godinama delio scenu igrajući u rimejku čuvenog komada "Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo".

- Još kao devojčica je postala zvezda, ali zbog toga nije imala detinjstvo, a onda ni pravo devojaštvo. Sve je preskakala. A onda, kada je ušla u zrele godine, uvek mi se činilo da želi i to da preskoči i da stupi u neku novu fazu. Ali, dalje nije postojalo. Dalje je bila samo depresija. Radovala se na sceni, a onda je nastupala depresija, iz koje nije uspevala da se izvuče... Nema više Nede, ne mogu da poverujem... Nema one predivne dame sa velikim slovom D. Nema moje prijateljice... - oprostio se Feđa.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Nedin brat Predrag

O Nedi kao scenskoj mami govorila je Milica Zarić.

- Upoznale smo se i zbližile tokom rada na predstavi "Gvozdeni život". Igrale smo mamu i ćerku i od tada smo se i tako zvale. Bila je mudra, lafica, ortak, šmekerka, hrabra, krhka i snažna, a pre svega dobar prijatelj. Volim te, Nedo - poručila je kroz suze Zarićeva.

REČI DOSTOJNE NEDE

Na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta juče, 16. januara, po 203. put bi se igrala "Igra parova" u režiji Milice Kralj. Umesto da razmišlja o tome da li da svrati u pozorište, navela je Milica, sad razmišlja o tome ima li dovoljno dostojnih reči kojima bi se mogao opisati čovek i umetnik kao što je Neda.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Mima Karadžić

- Neda je istinska zvezda, ali će se ona truditi da se svima predstavi što običnijom da bi drugima bilo lakše. Svojim obrazovanjem i intelektom mogla je lako da postidi svakoga, ali će ona pak poželeti da vam se učini blesavijom i naivnijom. Neda je veliki borac za demokratiju i pravdu. Neda briše granice među državama i ljudima... Ako pogledate u te oči, pronaći ćete čitav svet. Ali njene oči bole jer u njima vidite daljinu kojoj se nikada nećete približiti. Ne mogu o njoj govoriti u prošlom vremenu jer Neda je ljubav i lepota, koju možete videti u svakom lepom danu, svakom lepom gestu, samo obratite pažnju - istakla je rediteljka.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Feđa Stojanović

Komemoraciji su prisustvovali Srđan Karanović, Ivan Karl, Slobodan Šijan, Anica Dobra, Rada Đuričin, Radoslav Zelenović, Radoš Bajić, Branko Cvejić, Mima Karadžić....

Telegrami

Mira Banjac, glumica

Napustila nas je i poslednja autentična zvezda našeg filma. Otišla je naša Neda sa svojom izuzetnom dušom

Goran Paskaljević, reditelj

Jako me je pogodila Nedina smrt, još uvek ne verujem da je otišla zauvek

Lordan Zafranović, reditelj

Za kratko vreme ugasile su se tri sjajne zvezde jugoslovenskog filma Dušica Žegarac, Milena Dravić i poslednja - Neda Arnerić. Činjenica je da se sa njima ugasila i duhovna Jugoslavija iz sretnih vremena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading