NIN roman godine na sceni "Zvezdara teatra": Zavodljiva smrt!

Autor:

Zabava

21.12.2019

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Branka Petrić, Nela Mihailović i Milan Lane Gutović 24. decembra premijerno izvode predstavu "Arzamas" po nagrađenom delu Ivane Dimić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija...

Predstava "Arzamas" po istoimenom romanu Ivane Dimić, koji je ovenčan nagradom NIN za roman 2016, premijerno će biti izvedena 24. decembra u Zvezdara teatru. Glumačku ekipu čine Branka Petrić (Majka), Nela Mihailović (Ćerka) i Milan Lane Gutović (Smrt), a režiju potpisuje Ljiljana Todorović.

- "Arzamas" je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje. Za potrebe dramske radnje u adaptaciju romana uveden je lik Smrti kao svemoćnog impresarija koji direktno utiče na događaje. Smrt će odneti majku igrajući tango sa ćerkom, ali ljubav će prevladati jer je ljubav jača od smrti. Predstava Zvezdara teatra je stvaralački čin koji se rađa iz darova nezavisnih od pisca. Tako meni preostaje da predstavu dočekam sa poverenjem, strepnjom i ljubavlju i da joj poželim kvalitetan susret sa publikom i dug scenski vek - reči su Ivane Dimić, koja je i autor dramatizacije.

Prema rečima rediteljke, veliki je izazov bio raditi na temi koju svi u životu imaju u svom iskustvu pre ili kasnije.

- Životna situacija u koju nas priča uvlači skoro da je prozaična, arhetipska, svima nama je savršeno poznata. Svakoga je neka majka rodila, svako je nečije dete. Ipak, svakome od nas životna situacija gubitka roditelja je nova, nepoznata, užasavajuća, za nju nikada niko nije spreman - ističe Ljiljana Todorović, koja komad opisuje kao tragikomediju, jer je to već podugo žanr koji živimo.

Ipak, komad ima i auru nadrealizma jer smrt u liku Laneta Gutovića ne može da se tretirati kao realistička pojava.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Lane Gutović...

- Igram smrt, ali zavodljivu. Smrt je zagonetka za sve nas, a tako nam je bliska. Sva ta objašnjenja koja imamo su površna, ali se sve upotpuni kada umremo. Čini mi se da ova uloga ne može da se igra na drugi način sem polušaljivo i poluduhovito, a tačno. Shvatio sam da ja to umem da radim, a publika će videti da li sam bio u pravu. Pojavljujem se iznad predstave, nisam njen sastavni deo, ali sam i njen najvažniji, integralni deo. I budući da je smrt ženskog roda, znači da imam i bipolarni poremećaj - kroz osmeh izgovara Gutović.

Ivana Dimić: "Arzamas" je roman o sreći i smrti, koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje

Branka Petrić priznaje da joj je uloga majke bila izazovna, ali i veoma teška.

- Obično izvlačimo prošla iskustva, a ovog puta sam morala da posegnem za svojom budućnošću. Ali ne onoj konačnoj, već onoj fazi kad deo našeg mozga, njegov kompjuter, počne da se raspada. Onda nastaje jurnjava za delićima i napor da se nekako sve ponovo dovede u red. Svest o tome, kada počinje da se događa, najgora je, a prizivanje takvog iskustva s glumačke strane je vrlo inspirativno, a s druge, kad se vratim s probe, bivam potpuno razorena - objašnjava Petrićeva.

RepublikaFoto: youtube.com/Posle aplauza
Branka Petrić...

Njenu ćerku tumači Nela Mihailović, koja u šali kaže da je prvo razgalila činjenica da je posle dužeg vremena najmlađa u ekipi.

- Olakšan mi je put jer je moja majka, i ona mi je bila inspiracija da uradim ovu ćerku kako treba, šarmantna, duhovita, sva satkana od života, i koja, približavajući se smrti, postaje i sebična i teška i zahtevna, a opet ti daje. Taj splet emocija, od ljubavi do mržnje, vrlo je težak i inspirativan. A zavodljivost smrti i života, ta mreža koja se plete u iskustvu svakog od nas i pokušaj razumevanja i rasplitanja tog nerazdvojivog odnosa najuzbudljivije je u radu na ovoj predstavi - zaključuje Mihailovićeva.

RepublikaFoto: youtube.com/STUDIO BULEVAR
Nela Mihailović...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading