Otvorena izložba Ženskog arhitektonskog društva ŽAD

Autor:

Zabava

04.12.2019

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treća izložba Ženskog arhitektonskog društva ŽAD, pod nazivom "Višeslojnost" svečano je otvorena juče u Klubu RTS u Hilandarskoj 2. Postavka će biti dostupna javnosti do 9. decembra, a prikazaće raskoš kreativnih pravaca i disciplina u kojima se ostvaruju žene arhitekte.

Foto: Promo foto
"Višeslojnost"

Na otvaranju su govorili prof. dr Eva Vaništa Lazarević, predsednica ŽAD-a, Snežana Ristić, Radio Beograd 2, Jelena Sekulić Nedeljković, UNWomen i akademik prof. Branislav Mitrović uz moderiranje Anje Milić, predsednica skupštine udruženja ŽAD, dok će za muzički program biti zadužene Katarina Vukoman i Ana Konstrakta Đurić.

Naspram tradicionalnog pogleda na struku, današnju arhitekturu stvaraju različite osobe, a u reprezentaciji neke drugačije slike ovog poziva prednjače žene!

Čime se sve to žene arhitekte bave u svojoj karijeri, da li i koje srodne aktivnosti pronalaze su pitanja koja su i nametnula ovogodišnju temu i naziv izložbe, kao jedini pojam koji može da obuhvati nivoe kreativnosti, ali i moguće pravce delovanja žena u arhitekturi.

Uspešne u modnoj industriji, dizajnu, izradi dekorativnih elemenata, enterijera i opreme, ali i u izdavaštvu, muzici, fotografiji, slikarstvu, programiranju, medijima... njihova imena su među najzvučnijima kod nas i u svetu.

U okviru izložbe, biće održane tribine i radionice: Arhitekte u kreativnim industrijama, Arhitektura aktivizma, Slojevi nasleđa Beograda,  ŽAD radionica Archiplay mali stvaraoci i tribina Arhitektonski doprinosi neprofitnom stanovanju u Srbiji.

"Arhitektura aktivizma" 5. decembra

Učesnici okruglog stola "Arhitektura aktivizma" koji se održava u četvrtak, 5. decembra u 18 časova u RTS Klubu, u sklopu izložbe "Višeslojnost" Ženskog arhitektonskog društva, pokušaće da odgovore na pitanja: koja je motivacija mladih u 21. veku da studiraju i bave se arhitekturom u Srbiji?

RepublikaFoto: Promo foto

U kom procentualnom odnosu su poduhvati investitorskog urbanizma naspram projekata koji se bave socijalnim problemima i društvenim potrebama? Koji su to projekti u našim gradovima u kojima se arhitektura koristi kao sredstvo aktivnog podsticanja razvoja pravednog, humanog i inkluzivnog okruženja za život šire zajednice? Koji su goreći urbani izazovi današnjice: odsustvo participacije građana, klimatske promene, ugrožena prava na čist vazduh, vodu i zelenilo u gradovima, ili nestručnost i korupcija na odlučujućim pozicijama? Može li arhitektura u ovom kontekstu biti apolitična?

Sa našim gostima, koji su svi po obrazovanju arhitekte, a ostvareni su u različitim oblastima stvaralaštva, diskutujemo o tome kako da javno govorimo o arhitekturi, kako da se udružimo oko društveno-angažovanih ideja i inicijativa, kako da oblikujemo nove savesne generacije arhitektonskih mislilaca i delatnika, kako da branimo etiku struke u javnom domenu, da približimo arhitekturu "običnim" ljudima i, na kraju, kako da komuniciramo i sarađujemo sa institucijama, u najboljem interesu građana.  

Učestvuju: Mia David, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, dr Iva Čukić, Institut za urbane politike, Slobodan Jović, DaNS - Društvo arhitekata Novog Sada, Snežana Ristić, Radio Beograd 2, Mirjana Utvić, Škograd   Moderatorka: Maja Lalić

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading