ProCredit banka pomogla objavljivanje knjiga Harolda Harmana: Tajne podunavske civilizacije i evropskih jezika

Autor: Republika

Zabava

13.11.2019

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Knjige nemačkog lingviste i kulturologa Harolda Harmana "Zagonetka podunavske civilizacije" i "Tragovima Indoevropljana" objavljene su na srpskom jeziku zahvaljujući ProCredit banci, koja je jučerašnjim predstavljanjem ovih književnih dela nastavila sa promocijom vinčanske kulture i dunavske civilizacije na našim prostorima. Knjige na vrlo slikovit i originalan način govore o prošlosti i kulturi civilizacija koje su pre nekoliko hiljada godina postojale na prostoru na kom danas živimo, ali i mnogo šire.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Harold Harman

- Inspiraciju za pisanje "Zagonetka podunavske civilizacije" pronašao sam još osamdesetih godina prilikom izučavanja radova Marije Gimbutas, litvansko-američkog arheologa - kaže autor Harold Harman, koji je ujedno i potpredsednik Instituta za arheomitologiju (Kalifornija) i direktor njegovog evropskog ogranka (Finska).

U pomenutoj knjizi Harman opisuje trgovačke puteve i naselja, zanate, mitologiju i pismo podunavske civilizacije, prati njene početke na Crnom moru i pokazuje kakav je bio njen uticaj na kulture antičke Grčke i Bliskog istoka.

Knjige Harolda Harmana od sada i na srpskom jeziku

Bora Babić, direktorka i urednica "Akademske knjige", koja je izdavač ovog književnog dela, smatra da je podunavska civilizacija daleka prošlost i da zasigurno nikada nećemo imati precizne informacije o njoj, ali će naučnici sigurno moći da odgonetnu jedan deo te zagonetke.

- Bez obzira na to što arheolozi ne priznaju sve ono što Harman iznosi u knjizi, znamo da se kroz istoriju pomeraju određena nalazišta i pretpostavke. Sigurno će ova knjiga znatno doprineti saznanju o vinčanskoj kulturi i zaintrigirati čitaoce koji vole istoriju - ističe Babićeva.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Delo "Tragovima Indoevropljana" na srpskom objavila je izdavačka kuća "Evrobook", a urednica izdanja Aleksandra Šulović navodi da bi se ta knjiga mogla opisati kao svojevrsno putovanje kroz daleku prošlost, ali kroz ogroman prostor.

- Evropski jezici se govore više od 3.000 godina na području od Indije do Evrope. U knjizi se postavlja pitanje odakle ta jezička porodica. Harman je tu masivnu, složenu građu s lakoćom oblikovao i doneo čitaocima na jedinstven način, tražeći delove tog mozaika ne samo u lingvistici već i u istoriji, teoriji književnosti, religiji, mitologiji i mnogim drugim naučnim disciplinama. Međutim, to nije sve. On nas upoznaje sa životom sakupljača lovaca, kako su prelazili na kultivaciju biljaka, govori o prvim životinjama, koje su ljudi... - objasnila je Šulovićeva.

Vrednosti vinčanskog društva

ProCredit banka juče je u Konaku kneginje Ljubice organizovala i okrugli sto na temu dunavske civilizacije i vinčanske kulture. Na događaju, kom su prisustvovali vrhunski stručnjaci, bilo je reči i o velikanima koji su svoje živote i profesionalne karijere posvetili iskopavanju na nalazištu Belo brdo Miloju Vasiću i Nikoli Tasiću. Harold Harman je, između ostalog, govorio o tome šta vrednosti vinčanskog društva mogu da nas nauče u današnje vreme.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading