Prvi put u Srbiji interaktivni 3D ikonostasi!

Autor:

Zabava

26.10.2019

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do sada neviđena, jedinstvena 3D postavka dva ikonostasa jednog od najznačajnijih srpskih baroknih slikara, Teodora Kračuna, deo je izložbe "Kračun" u Galeriji Matice srpske

RepublikaFoto: Promo foto
3D ikonostas

Izložba koja predstavlja iskorak kako za posetioce tako i za samu struku, već tradicionalno se otvara na Dan Galerije Matice srpske. Tako je bilo i ovog oktobra, kada je jedna od najstarijih nacionalnih umetničkih muzeja u Srbiji proslavila svoj 172. rođendan.


Nakon gotovo pola veka od prethodne velike izložbe posvećene Teodoru Kračunu, jednom od najvećih srpskih slikara 18. veka, u Galeriji Matice srpske otvorena je izložba posvećena stvaralaštvu ovog slikara, čiji opus predstavlja vrhunac srpskog baroknog slikarstva.


- Izložbom "Kračun" Galerija Matice srpske predstavlja likovno stvaralaštvo jednog od najvećih srpskih slikara 18. veka, kroz izbor njegovih najznačajnijih dela iz muzejskih kolekcija i iz Srpske pravoslavne crkve. Posebnu vrednost izložbe predstavljaju i dve celine zasnovane na naučno-istraživačkom radu, koje donose priču o konzervatorsko-restauratorskim ispitivanjima i postupcima na Kračunovim ikonama, kao i upotrebu savremenih tehnologija u prezentovanju njegovog slikarskog rada. Ovo je jedinstvena prilika da se javnosti, nakon skoro pola veka od prethodno organizovane izložbe posvećene Kračunu, predstave najreprezentativnija dela ovog velikana srpskog baroknog slikarstva - izjavila je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.


Više od 60 eksponata ukazuju na razvoj Kračunove umetnosti, na promene koje je visoki barok doneo u srpskoj umetnosti, kao i na približavanje srpske crkvene umetnosti modernim evropskim umetničkim tokovima.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen


Na ovoj izložbi je i jedan broj do sada retko izlaganih dela, a prvi put primenom savremenih tehnologija, kao što su 3D digitalizacija i AR aplikacija, prezentovane su i dve ikonostasne celine - u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima (1780–1781) i u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Sremskim Mitrovici (1775), koje predstavljaju Kračunova najzrelija ostvarenja.
Koncept izložbe zasnovan je na naučnoj studiji prof. dr Miroslava Timotijevića, koji je svojim predanim istraživačkim radom dao novo iščitavanje Kračunovog životnog i umetničkog puta, školovanja i rada, a autor izložbe je dr Vladimir Simić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Izložba "Kračun" priređena je u okviru stalne postavke srpske umetnosti 18. veka, a može se videti do 23. februara.

Najznačajniji srpski barokni slikar


Teodor Kračun (Sremska Kamenica, 1732. - Sremski Karlovci, 1781) je najznačajniji srpski barokni slikar. Njegova dela, uglavnom rađena za crkvu i danas se nalaze u brojnim crkvama, manastirima i crkvenim riznicama, kao što su ikonostasi i celivajuće ikone u Sabornoj crkvi Svetog NIkole u Sremskim Karlovcima, crkvi Rođenje Bogorodice u Sremskoj Kamenici, crkvi Svetog Georgija u Somboru, u crkvama manastira Beočina, Novog Hopova... Znatan broj Kračunovih dela nalazi se i u muzejskim kolekcijama.

Priznanje za liderstvo


Galerija Matice srpske je 2014. bila prvi dobitnik glavne Živa nagrade za najbolji slovenski muzej, a ove godine je među 25 muzeja iz 12 slovenskih zemalja ponela posebno priznanje za liderstvo. 

Nasleđe Save Tekelije


Godinom osnivanja Galerije Matice srpske smatra se 1847. Tada je u Budimpešti u okrilju Matice srpske osnovan muzej, iz čije je umetničke zbirke proistekla Galerija Matice srpske. Tradicija koju je započeo Sava Tekelija, veliki dobrotvor i doživotni predsednik Matice srpske, a koji je zaveštao svu svoju imovinu toj ustanovi i doprineo stvaranju jezgra buduće umetničke kolekcije, nastavljena je i očuvana do sada. Od tada pa sve do danas darovima i prilozima rodoljubivi građani, kolekcionari i umetnici, nastojali su da obogate umetničke zbirke Galerije Matice srpske. Zahvaljujući njima do sada je od ukupnog broja umetničkih dela, kojih je više od 9.500, formirano 58 poklon-zbirki koje nose imena svojih darodavaca. Galerija se nalazi u zgradi na Trgu galerija od 1958. godine, kada je otvorena i prva stalna postavka srpskog slikarstva 18. i 19. veka, i od kada Galerija Matice srpske deluje kao samostalna ustanova.

 Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Novog Sada

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading