Vikend dobrih filmova i koncerata

Autor:

Zabava

25.10.2019

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvodnevni festival "Cinema Now" održava se u četiri bioskopske zone u Svilari i u Kožari, a pred publikom u Novom Sadu naći će se ostvarenja nove generacije autora koji govore o vremenu u kom živimo. U muzičkom delu nastupiće E-Play i Repetitor.

RepublikaFoto: Promo foto
Detalj iz filma Zemlja meda

Novo izdanje filmskog festivala "Cinema City"  pod nazivom "Cinema Now" biće održano 26. i 27. oktobra u prostoru nekadašnjih fabrika svile i kože u Novom Sadu.

Kulturna stanica Svilara obeležila je 23. oktobra prvih 365 dana rada, i zajedno sa Kožarom preko puta, doprineće sada da Almaški kraj, najstariji deo Novog Sada, bude još vidljiviji kao novi kulturni kvart tog grada.

- Tražili smo lokaciju za festival i jako nam se dopao prostor Svilare. Ne tako davno ovaj prostor je bio ruina, za koji većina ljudi nije bila svesna da postoji, a kroz transformaciju koja se desila Svilara funkcioniše već godinu dana i prostor je zaista multifunkcionalan i mi smo poželeli da baš ovde radimo festival. Pretvorićemo ovu zgradu u multipleks posvećen umetničkom filmu - kazao je Miloš Ignjatović, direktor filmskog festivala "Cinema City".

Kožara je zapravo prostor Srpskog narodnog pozorišta, velika radionica gde se proizvode predstave, veliki dekor za balet i operu, i koji nije namenjen javnosti, ali će ovog puta odškrinuti vrata za publiku.
Na ovom dvodnevnom festivalu, predviđene su četiri bioskopske zone - tri u Svilari i jedna u Kožari, kao i jedna koncertna bina s nazivom "Planet Rock music stage".

Sam naziv "Cinema Now", ukazuje na to da će se na programu naći ostvarenja autora koji čine okosnicu domaće kinematografije i koji s kolegama iz regiona, predstavljaju novu generaciju stvaralaca koji govore o vremenu u kom živimo danas.

RepublikaFoto: Promo/Nebojša Babić
E-Play

U selekciji su, između ostalih, nagrađivani dokumentarci "Druga strana svega" i "Zemlja meda", kao i drame "Aleksi" i "Teret", dok će u muzičkom delu nastupiti E-Play, Fran Palermo i Repetitor.
Programi će počinjati u popodnevnim časovima, a organizatori očekuju da većina autora filmova budu gosti koji će, po ugledu na sesije poznate sa festivala "Cinema City", razgovarati s publikom nakon projekcija.

Festival "Cinema Now", realizuje se u saradnji sa Fondacijom "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture".

- Obnavljanje kulturno-istorijskog i industrijskog nasleđa, poput Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, industrijskog kompleksa "Petar Drapšin" odnosno takozvane Kineske četvrti, kulturnih stanica Eđšeg i Svilara jeste važno, ali je još važnije da to što obnovimo stavimo u funkciju kulture. Razvojem publike, povezivanjem različitih kulturnih aktera i njihovom podrškom, mi ne samo da jačamo čitavu kulturnu scenu, mi potvrđujemo da već sada kultura postaje način života u Novom Sadu - poručio je Nemanja Milenković, direktor "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture".

Ulaz je besplatan, ali je za projekcije filmova potrebno rezervisati mesto unapred preko Gigstix.com, ili u Svilari i Kožari uoči projekcije ukoliko ostane mesta.

Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Novog Sada

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading