Boško Ćirković, član Beogradskog sindikata priznaje: Bez vere bih se izopačio!

Autor: Katarina Martić

Zabava

14.10.2019

08:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nisam još uvek uspeo da se odmetnem u potpunosti. Pokušavam da se odmetem ka gore, iz mreža u koje smo svi upleteni, odgovara na pitanje gde se to odmetnuo reper, pisac, producent Boško Ćirković, poznatiji kao Škabo.

RepublikaFoto: Nadica Ćirković
Boško Ćirković...

Nedavno je objavio zbirku pesama "Odmetnost" i, dok se priprema za nastup sa Beogradskim sindikatom u Berlinu, kaže da su njihovi naslednici njihova deca.

Kada vidiš današnju rep scenu, šta prvo pomisliš?

- Nikad ne gledam rep scenu i pomišljam, nego radim rep kad mi se radi. Bravo za sve koji danas rade rep.

Među publikom Beogradskog sindikata ima i onih koji bez problema slušaju Džala Brata i slične pojave. Šta se desilo?

- Desio se prelazak na sledeću fazu u mrežnom ratu. Desilo se da je kucnuo čas da se ide u odmetnike. Neka bude što biti ne može.

Koliko dugo je nastajala zbirka pesama i da li će se neka od njih naći na albumu? Kada uporediš "Odmetnika" sa "Pričom dva vuka"... šta ih povezuje?

- U zbirci se nalaze pesme koje sam pisao u periodu od leta 2017. do leta 2019. godine. Neke od njih su već odrepovane i objavljene, druge su snimljene i čekaju na objavljivanje, a treće nikad neće biti objavljene u audio-formi. Ali sve te pesme, kao i "Priču dva vuka", povezuje iskrena namera autora da izrazi svoja mišljenja i osećanja, bez obzira na aktuelne trendove.

RepublikaFoto: Risto Delić
Boško Ćirković...

Šta u životu vredi čekati?

Ljubav, buđenje, spasenje... Ima mnogo uzvišenih stanja vrednih strpljenja. Ali nikako u mestu, nikako bez rada i kretanja ka njima.

Bez čega ne možeš?

Bez ljubavi, bez vere, bez žara u oku... može pobrojano na momente da izostane, da zagasne, da se poljulja, da bude zaklonjeno... ali mislim da bih se na duže staze bez tih sila baš izopačio.

Kad si u životu najviše rizikovao?

Možda kad sam se prilično fizički nespreman zaputio put Vale del Osta, septembra 2016. Ili ipak kad sam se 2010. obreo usred nekih političkih zavrzlama. Slabo ja svesno rizikujem, nisam neki ovisnik o adrenalinu. Idem srcem kroz život, pa o rizicima naknadno razmišljam. Zato ih obično nikada ni ne postanem svestan.

Najviše sam rizikovao kada sam se 2010. našao usred političkih zavrzlama

Šta trenutno čitaš i šta slušaš?

Ne mogu da poverujem da sam ostao bez Peljevinovih romana za čitanje, tako da trenutno čitam treći deo prve trilogije o stražama, "Straža sumraka" Sergeja Lukanjenka. Usput slušam rege, džangl, rep, rok, danshol, kuduro, bajle fank, afrički pop, mongolski folk metal...

Aktivno se baviš trčanjem. Da li ono za tebe predstavlja beg ili trčiš u susret problemima?

Trčanje u funkciji odmetanja... u skladu sa odgovorom na prvo pitanje.

Dogodine u Prizrenu?

I ove godine. I dogodine. I svake sledeće... strpljivo, odlučno, s ljubavlju, verom i uverenjem, sa plemenitim ciljem opstanka naroda koji je odavno odabrao večno ispred mrežnog.

Da li si uspeo da (p)ostaneš čovek?

I dalje se trudim. Uvek može i mora bolje.

Knjiga "Odmetnik" se može kupiti u "BS svim srcem" radnji u Cara Dušana 29, preko bs_svim_srcem instagram profila, kao i preko sajtova izdavača Avala press i Delfi knjižara.

Foto: Risto Delić

Pseća duša je čistija od ljudske

Kad si se razočarao u ljude?

Ko sam ja da se razočaram u ljude? Kako da se razočaram u nas koji smo ubili i odbacili Sina Božjeg? Šta ikome od nas gore može da se desi? Mogu da preformulišem da je prošlo dosta vremena otkad sam shvatio koliko je pseća duša čistija i koliko su njihova osećanja iskrenija i večno detinja. Od tada mogu samo da se razočaram u sebe, ako očekujem da iko drugi uradi ili shvati išta umesto mene.

Foto: Risto Delić

Nemam pravo na naknadnu pamet

Koliko ti je sada blizak Beogradski sindikat s početka karijere? Da možeš da vratiš vreme, da li bi i šta promenio?

- Baš danas smo repovali "BS! BS!" na probi za predstojeći koncert u Berlinu, 18. oktobra, i svi smo bez greške izrokali te drevne strofe. Mislim da nema boljeg odgovora na prvi deo pitanja. A na drugi sam odgovorio u pesmi "Emoibruudo", iz zbirke "Odmetnost": "Da mogu, istom stazom jurnuo bih, na jedan/ Kroz sve uspone i padove, kroz sva iskušenja". Nikad nisam sebi zaista davao pravo na naknadnu pamet.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading