POSLEDNJA SEDMICA KALEIDOSKOPA KULTURE U NOVOM SADU: Poezija na pijaci!

Autor:

Zabava

24.09.2019

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kaleidoskop kulture je nova platforma Fondacije „Novi Sad 2021" koja je u susret tituli evropske prestonice kulture u ovom gradu tokom avgusta i septembra organizovala niz doga|aja koji govore o tome da je kultura u Novom Sadu način života.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

U toku je peta, poslednja sedmica ovog programa, a organizatori su za kraj pripremili književno jutro na Najlon pijaci, dve premijere u Srpskom narodnom pozorištu, performans na železničkoj stanici, izložbu povodom 80 godina Banovine...

Književno jutro odvija se na jednoj od najprometnijih lokacija, Najlon pijaci, 28. septembra od osam sati izjutra. Ovaj događaj zatvara Međunarodni festival proznog stvaralaštva Prosefest, a Novosađane će tog jutra dočekati Milutin Ž. Pavlov, Vule Žurić i novinar Rale Damjanović.

 Početak i kraj radne sedmice u Novom Sadu obeležiće dve premijere najstarijeg pozorišta u Srbiji.

 Predstava "Katar", u režiji Ognjena Petkovića, izvedena pre dve večri na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta prati četiri junaka koji sede u lokalnoj kafani i maštaju o odlasku u Katar i rešavanju svih životnih problema koje "vuku" još iz ratnih devedesetih. Paralelno sa ovom pričom, predstava prati i devojčicu Leu koja takođe provodi vreme u kafani, upijajući stavove svog oca i dede uz koje odrasta.

Premijera predstave "Smederevo 1941" zakazana je za 27. septembar na sceni Pera Dobrinović od 19,30. Komad je posvećen glumcima koji su stradali 5. juna 1941. u velikoj eksploziji municije u Smederevu, uz većinu stanovnika tog grada. Ovaj događaj poznat je i kao srpska Hirošima.

 Multimedijalnom izložbom "Banska palata u Novom Sadu - priče iza priče" biće obeleženo 80 godina od izgradnje Banovinskog kompleksa. Izložbu čine dva segmenta, pa će otvaranje jednog dela biti 25. septembra, u podne u holu zgrade Pokrajinske vlade, a drugi deo biće otvoren istog dana u 18 sati u Arhivu Vojvodine.

Najmlađim Novosađanima biće 28. septembra od 20,30 održana predstava koja je proizvod lutkarskih radionica "Poezija papirnih lutaka" u kulturnoj stanici Eđšeg.

Kaleidoskop kulture biće zatvoren postavljanjem skulpture "Kju" ispred Svilare u 19 sati. Zvaničan program počinje već u 18,30. 

Skulpturu sačinjenu od čuvenog aranđelovačkog mermera, isklesala su četiri umetnika iz tri različite Evropske prestonice kulture: Novog Sada, Rijeke i Temišvara, što predstavlja još jedan vid saradnje gradova i umetnika.

NAPOMENA: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Novog Sada

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading