Komemoracija legendarnom Ljubiši Samardžiću

Autor:

Zabava

14.09.2017

12:21 >> 12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komemoracija Ljubiši Samardžiću održana je u jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Komemoracija je počela pesmom "A sad adio" iz serije "Vruć vetar" koju peva legentarni Šurda.

RepublikaFoto: Republika
Komemoracija legendarnom Smokiju

Među prvima o Ljubiši govorio je reditelj Radoš Bajić.

- U brlogu rijalitija, fejsbuka, instagrama, u vremenu silikona u kom se više ceni tatu na zadnjici od talenta, u tužnom dnu kada nas napušta neko ko je bio poseban, koga smo voleli, sa kim ćemo ostati ako nam svi odu. Čijim delima ćemo se diviti, koga ćemo poštovati... Na koga ćemo se ugledati, ko će nas učiti profesiji, glumi i životu. Pamtim svaki dan snimanja u partizanskoj espadrili sa Smokijem. Tada je sve bilo drugačijer, kako je Bog rekao, sve normalnije. Tada smo imali i kinematografiju i zanos za pravljenje dobrih filmova. Smoki je sve radio najbolje. Bio je producent, autor, reditelj, ali i najbolji glumac. Šarmer, drug i prijatelj. Bio je najbolji igrač pokera...onako za sitnu paru. Bekim Fehmiju, Bata, Ljubiša i ja sedimo u hotelu Neretva, partija pokera sa velikanima, čime sam zaslužio takvu čast. Zbog toga se klanjam delu Ljubiše Samardžića Smokija. - rekao je Radoš.

RepublikaFoto: Republika
Radoš Bajić o Smokiju

- Ljubišin osmeh trebalo je prepisivati kao antidepresiv. Godina prijateljstva sa Ljubišom je kao tri sa normalnim. Širinu duše, oni koji ga nisu znali upoznaće ga u njegovom filmu "Panta rei". O svima, a najmanje o sebi, a najviše o tome kakav je bio čovek. Svoje potomstvo lišio je njegove zaostavštine ostavivši kao legat kinoteci. Ti si nam Ljubiša došao sa nebesa, idi kuci naspavaj se pored svog Gage u nebeski bioskop. - rekla je Ljiljana Blagojevic.

RepublikaFoto: Republika
Ljiljana Blagojević

- Ljubiša je bio mesto svih scenskih znakova. Tvrdoglavo mesto scenskih znakova. Nije bio samo glumac, bio je producent, reditelj, scenarista, ali i muž, otac, deda. Postoje ljudi koji ne mogu da umru. Ljubiša trenutno nije dostupan, dostupan je njegov legat. Ljubiša i Mira su skoro došli u pozorište da me gledaju, posećivali smo se. Oni su sedeli, Boda i ja smo igrali, pred aplauz Ljubiša je skočio sa svog mesta, došao na scenu i sa nama na sceni krenuo prljavi ples. Pedesetu predstavu napravili smo kao premijeru. Siguran sam da je samo nedostupan. Zvao me je samo Srećo, a ja njega Ljubiško. - sa tugom u očima rekao je Dragan Petrović Pele.

Mladi glumac Milan Vasić uputio je poslednji pozdrav slavnom glumcu.

- Ljubiiša je mene stvorio, otvorio mi je najteža vrata, vrata filma. Zahvalan sam mu do kraja života. Kada sam dolazio na kasting nisam razmišljao kakav ću biti, bio sam samo srećan što ću upoznati Ljubišu. Hvala ti na svemu! -


 

RepublikaFoto: Republika
Milan Vasić

Među poznatima pojavili su se glumci  Nikola Đuričko, Anica Dobra, Iva Štrljić, ministar Ivica Dačić, kao i mnogi drugi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading