KARNEVAL U BELOJ CRKVI ODRŽAVA SE DUŽE OD VEK I PO

Autor: Republika

Zabava

23.08.2019

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odoleli svim izazovima i nastavili tradiciju dugu 160 godina.

Foto: belacrkvato.org
I najmlađi će uživati u Beloj Crkvi

Iako su prošla dva meseca od čuvenog belocrkvanskog karnevala, organizatori još uvek sumiraju utiske i zaključuju da je ove godine posećenost bila mnogo veća nego što su očekivali. Ljubitelja ove vrste zabave bilo je čak deset puta više nego prethodnih godina. Žitelji Bele Crkve rado se sećaju i preprićavaju utiske sa ovogodišnjeg karnevala koji je, kao i svake godine, svečano otvoren podizanjem zastave Federacije evropskih karnevalskih gradova i himnom "Bože pravde".

Grad prekriven cvetnim tepihom, razigrane mažoretkinje i bogat kulturno-umetnički program uz književne i muzičke večeri slika je Bele Crkve koja je otišla u svet i zbog koje sve više turista svraća u ovu staru varoš.

Foto: belacrkvato.org
Raskošni kostimi na Karnevalu

Karneval u Beloj Crkvi ima najdužu tradiciju u Srbiji, postoji preko 160 godina. Njegova istorija seže do daleke 1828. godine, kada je, po ugledu na sličnu manifestaciju u Kelnu, ova fešta za oči i uši počela da se održava u Beloj Crkvi. 

Karneval je zbog ratova imao prekide, ali je odoleo izazovima i (ne)vremenu. Tradicija je nastavljena, samo se, umesto u zimi, održava u letnjem periodu.

Iako modifikovan, zadržao je svoju autentičnost - alegorijska kolica, pokretne instalacije, odnosno eksponate na kojima preovladava cveće kao simbol grada.

Foto: belacrkvato.org
Kakav bi to praznik bio bez rimskih legionara?

Program karnevala traje sedam dana, održava se poslednje nedelje juna, počinje u ponedeljak svečanim otvaranjem, a završava se u nedelju.

Posebno zanimljiv je dečiji karneval koji je takmičarskog tipa, ali i međunarodna karnevalska povorkasa pobedničkom maskom Venecijanskog karnevala. Naravno, sve završavaspektakularnim vatrometom.

Belocrkvanski karneval ima finansijsku podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Njegovi organizatori tvrde da su troškovi manifestacije manji nego ranije, što se nije odrazilo na kvalitet, naprotiv.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove opštine Bela Crkva

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading