LJUBIŠINA ŽELJA BILA DA POČIVA KRAJ SINA

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudbina mu je na pleća svalila muka za nekoliko života, a on ih je iskoristio da bude čovečniji. Iako je zadužio domaću kinematografiju i zaslužio mesto u Aleji velikana, skromnog Smokija to nije zanimalo

RepublikaFoto: youtube.com/Petar Radenic
Legenda Ljubiša Samardžić

Jedini srpski dobitnik Zlatnog lava, glavne nagrade venecijanske filmske smotre, Ljubiša Samardžić biće kremiran u četvrtak u 13 sati na Novom groblju. Poslednja želja legendarnog Smokija da počiva kraj sina biće ispunjena.

PRGAV JEZIK I DOSTOJANSTVO

- Iako je zaslugama u jugoslovenskoj i kasnije srpskoj kinematografiji zaslužio i mesto u Aleji velikana, porodica je rezervisala praznu parcelu na Novom groblju, odmah kraj groba njihovog sina. Često je o tome govorio i za njega nije bilo druge opcije - Srpski telegraf saznaje iz izvora bliskih porodici. 

Ipak, u poslednjem času, izgleda, dogovoreno je da nakon smrti bude kremiran, a urna će, verno njegovoj želji, biti postavljena kraj sinovljeve grobnice. Vreme i mesto komemoracije naknadno će biti utvrđeni.

Sudbina mu je na pleća svalila muka za nekoliko života, a on je svaku iskoristio da postane jači i čovečniji: "Uvek sam obuzdavao svoj prgavi jezik i čuvao sam dostojanstvo", govorio je Samardžić. Tako je bilo i 2001, kada su supruga Mira i on morali da se suoče sa smrću jedinca Dragana. Od tada, bračni par Samardžić posvetio se filmskoj produkciji. Uprkos porodičnoj tragediji i kasnije Ljubišinoj bolesti, supruga Mira i on zračili su energijom i entuzijazmom gde god bi se pojavili.

POSLEDNJI SRPSKI BARD

Tokom pola veka profesionalne karijere Ljubiša Samardžić odigrao je 98 uloga na filmu i 33 na televiziji. Debitovao je 1960. u filmu "Spletka i ljubav" Save Mrmaka i Janeza Šenka, a poslednji put pred kamerama se pojavio 2011. u filmu i TV seriji "Miris kiše na Balkanu", koje je i režirao. Kolege sa kojima je godinama radio, ali i oni koji su imali prilike samo da ga sretnu, oprostili su se na društvenim mrežama od legende rečima da je otišao i poslednji srpski bard.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading