NAJVAŽNIJE KULTURNE MANIFESTACIJE NOVOG SADA

Autor:

Zabava

29.07.2019

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Novi Sad je doneo odluku da se kandiduje za titulu Evropske prestonice kulture 2021, kada će ona po prvi put biti dostupna i gradovima i zemljama van Evropske unije

RepublikaFoto: pixabay.com
Novi Sad

Čime to "srpska Atina" raspolaže i čime će kroz dve godine privući Evropljane u svoje okrilje, govori i samo kratka lista najvažnijih kulturnih manifestacija koje obuhvataju muziku, film, teatar, modu...

Egzit je muzički festival koji se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu od 2000. Važi za jedan od najvećih muzičkih festivala u Jugoistočnoj Evropi, a podržava i veliki broj društvenih kampanja, kao i kampanja u lokalnoj zajednici. 

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Najposećeniji festival u refionu... Egzit

Cinema City je međunarodni filmski festival zbog kojeg Novi Sad tokom osam dana postaje grad-festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programom. 

 Zmajeve dečje igre - najpoznatiji festival dečje književnosti, koji obuhvata multimedijalne programe za decu i mlade u okviru kojih su zastupljeni svi vidovi umetničkog stvaralaštva za decu, kao i dečjeg stvaralaštva: pozorište, literatura, muzičke predstave…  
Festival Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) nastao je po ideji istaknutog kulturnog poslenika Antona Ebersta 1975. Zahvaljujući Muzičkoj omladini Novog Sada ovaj novosadski međunarodni festival ozbiljne muzike danas je fokusiran pretežno na koncerte kamerne muzike. To znači da na ovoj manifestaciji većinom nastupaju manji, ali raznovrsni sastavi u smislu različitih instrumentalnih kombinacija.
Poslastica Novosađanima, ali i njihovim gostima je Festival uličnih svirača koji na ulice grada dovodi najraznovrsnije umetnike sa internacionalne scene, kojima je ulično sviranje i nastupanje na trgovima stil života, ali i priznata umetnost koja ima svoje festivale i druge načine ispoljavanja širom sveta.  
U Novom Sadu se održava i jedini Internacionalni festival alternativnog i novog teatra u Srbiji - INFANT, koji je postao tačka susretanja stvaralaca koji pozorišnu umetnost posmatraju na nov i drugačiji način. 
Novi Sad ima i Dane Brazila, samba karneval koji je proteklih godina spojio hiljade ljudi sa kulturom ove zemlje.
RepublikaFoto: AP
I Novi Sad ima karneval... Dani Brazila

Radionice kapuere, samba plesa, samba udaraljki, izložbe, projekcije filmova, koncerti, žurke i prepoznatljiva karnevalska povorka osnovni su deo programa koji se odvijaju na sedam lokacija.
 PROSEFEST je osnovan sa namerom da književnost vrati njenim korenima, živom i neposrednom kontaktu autora sa čitaocima. 
Čuveno Sterijino pozorje ustanovljeno je 1956. u čast velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. Na festivalu mogu učestvovati profesionalna pozorišta i grupe iz zemlje i inostranstva s predstavama rađenim po tekstovima naših pisaca, kao i domaća pozorišta sa predstavama rađenim po tekstovima stranih pisaca. 
Novosadski džez festival je visokim standardima visoko rangiran na mapi evropskih džez festivala, a posebnost ovog festivala internacionalnog karaktera se ogleda u prezentovanju prvenstveno autorske muzike.  
Društvo književnika Vojvodine osnovalo je Međunarodni novosadski književni festival kako bi afirmisali savremenu književnost i neposredan odnos prema živoj reči pisca. 
Euro-In Film je festival otvorene forme i sadržaja sa uvek otvorenim pozivom svim dobronamernicima evropskog i nezavisnog filma na konstruktivnu saradnju.
Serbia Fashion Week je jedina oficijalna nedelja mode u Srbiji, i najveći modni festival u istočnoj Evropi i organizuje se u Novom Sadu od 2013.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Novog Sada

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading