Sin Miše Janketića par sati posle očeve smrti na bini: Evo šta je rekao pred publikom!

Autor: Republika

Zabava

16.05.2019

08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glumac Marko Janketić izgubio je oca, velikog glumca, umetnika, profesora Mihaila Mišu Janketića, ali on, idući koracima svog roditelja, nije otkazao predstavu, već je izašao na pozornicu i odgrao je samo za njega.

Foto: e-stock/K. KAMENOV
Marko Janketić
Pred Mišinim naslednikom možda je bio i najteži zadatak u karijeri - da samo nekoliko sati nakon očeve smrti stane na scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta i odigra s kolegama predstavu "Mesec dana na selu".

Marko nije želeo da se izvođenje otkaže i igrao je za oca i publiku. Na kraju predstave govor je održao Svetozar Cvetković, a Miša Janketić, umesto minutom ćutanja, ispraćen je aplauzom.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Miša Janketić

- Život nije stao, život teče dalje. To da život teče dalje dokaz smo mi koji smo ovde večeras i vi koji ste ovde pred nama, ali je svet stao, danas je stao i mi sa našim malim životima pred tim jednim svetom možemo samo da nemo gledamo šta je taj svet iza sebe svet ostavio i ime i prezime tog sveta je Mihailo Miša Janketić - rekao je Cvetković. 

 

 

Da podsetimo, Miša Janketić je preminuo u Beogradu, sredu 14. maja, u 81. godini. U bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom.

Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja - Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, nagrade "Pavle Vujisić" za životno delo, a bavio se i pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Sa četvoro dece povratio familiju

U poslednjem intervjuu, Mihailo Miša Janketić je otvoreno govorio o svojoj mladosti, koja je bila veoma teška s obzirom na to da je kao veoma mlad ostao bez oba roditelja.

- Kad čovek počne život u tragediji, onda u mladosti stekne užasni strah. Teško se s tim živi i pozorište je bilo idealno mesto da oporavim duhovnost, da se rasteretim i da se, hajde da malo budemo i patetični, na neki način sakrijem od surovosti života. Tako da sam ja u pozorištu pronašao životni put, ostvarujući svoje uloge i uporedo ostvarujuću svoju porodicu. Zapravo, sa svoje četvoro dece sam uspeo da povratim moju mrtvu familiju. Čak sam im davao i ta imena, jer sam smatrao da su moja deca bila dug prema nestaloj mojoj porodici. I povratio sam je, tako da su moja deca sada i unuci - priznao je Miša Janketić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading