Zaboravljeni velikan srpske kulture! Učio Principa latinski, družbovao sa Andrićem, a danas nema ni ulicu u Beogradu

Autor: Republika

Zabava

01.05.2019

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akademik Milan Budimir ( 1891- 1975) jedan je od onih velikana srpske kulture prema kome istorija nije imala milosti. Iako je dao nemerljiv doprinos klasičnoj filologiji, arheologiji, balkanologiji, etnologiji, istoriji religije, sudbina je htela da ovaj znalac svetskog ranga nikada ne dobije makar ulicu u Beogradu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Milan Budimir

S obzirom na to da se ove godine obeležava pola veka od kako je izašlo njegovo kapitalno delo "Balkanski istočnici", svrsishodno je podsetiti se lika i dela ovog euridite koji je sa Andrićem birao vina po smederevskom kraju, a Gavrila Principa učio latinski.

Budimir je rođen je 2. novembra 1891. godine u Mrkonjić Gradu, a kako je svojevremeno govorio, bio je primoran da se bavi filologijom jer mu je majka govorila ikavskim, a otac ijekavskim narečjem. Studije je završio u Beču i posle toga je radio kao profesor na Univerzitetu u Beogradu.

Kako je nedavno za Politiku otkrio Budimirov unuk Zoran Plavšić, akademik je još kao student pokazao je nemiran duh.

- A bio je blizak organizaciji „Mlada Bosna". Kada je Princip želeo da pređe iz trgovačke škole u gimnaziju, baš Budimir mu je bio tutor za latinski jezik. U jednom tekstu još 1938. godine pisao je da opasnost preti od Nemačke. Bavio se revolucionarnim radom i kao student, pa je zbog toga izgubio austrougarsku stipendiju. Zato što je više puta bio u zatvorima, izgubio je i vid - priča Plavšić.

Pošto je njegov deda bio slep, najviše se o njemu starala žena Cvijeta, a kroz kuću su stalno prolazili studenti. Budimir im je diktirao tekstove, pa je tako sebe u šali nazivao "diktatorom".

 

 

- Tačno je znao gde mu se koja knjiga nalazi na polici. Ustao bi iz fotelje, pružio mi je i tražio da mu pronađem deo koji mu je potreban. Radio je od 9 ujutru do podneva, pa onda od 16 do 19 sati. Često je tražio da mu čitam, a ja sam imao problem jer sam znao samo francuski i engleski. On je govorio četiri jezika, a služio se sa njih 12, 13 - priseća se Plavšić vremena koje je provodio sa dedom.

Milan Budimir je, kaže, bio pasionirani slušalac radija. Tako je jednom čuo da je u Zagrebu izašao novi generator i svom unuku predložio da mu to bude tema za maturski rad. Naručili su naučni časopis iz Hrvatske, a onda je Zoran oduševio profesore pričajući o ovoj, potpuno novoj temi o kojoj oni tad nisu ništa znali.

- Učio je svoje studente da razmišljaju i tvrdio da nije dovoljno izučavati samo latinski i grčki, već istraživati mnogo dublje. Smatrao je da smo mi, Srbi, bili na "izvoru" jer smo bili blizu antičke Grčke, a da su svi ostali jezici i kulture „čorbine čorbe čorba". Kultura se odatle, govorio je, proširila prvo na Rim, a tek onda na čitavu Evropu - kazuje Plavšić dodajući da je njegov deda izdavao nekoliko časopisa o balkanskim narodima i poreklu Srba.

Gutljaj rakije da propere grlo

Bio je to čovek koji je sa Ivom Andrićem po smederevskom kraju birao vina, a ujedno drugovao i sa berberinom Bogoljubom koji mu je dolazio na svaka dva dana da ga brije. Poznavao je tajne jezika i kulture, ali je, uprkos tome što je bio slep, znao da čisti grašak i sprema večere po receptima koje je naučio dok je bio kuvar u austrougarskoj vojsci. I dok se svakodnevno bavio mentalnom "atletikom" pišući knjige, studije, rasprave i članke, svakog jutra radio je i „fiskulturu". Ujutru je, znalo se, imao običaj i da iz ormarića uzme flašu rakije, i povuče samo jedan gutljaj, da propere grlo.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading