Sokoj odvojio 40 miliona fondu za kulturna davanja!

Autor:

Zabava

23.04.2019

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sokoj, organizacija muzičkih autora Srbije koja se bavi zaštitom prava kompozitora, tekstopisaca i aranžera muzike svake godine odvoji veliki novčani iznos kao podstrek domaćim stvaraocima.

RepublikaFoto: Promo foto

Ove godine se u fondu za kulturna davanja nalazi najveći iznos do sada, preko 40 miliona dinara namenjen brojnim autorima muzike i festivalima za njihovu promociju.

Prošle godine ovaj fond dodelio je 34 milona dinara za 155 projekata, što ga stavlja u red najozbiljnijih dobrotvora kreativnih stvaralaca Srbije poput fonda Ministarstva kulture.

- U vreme kada je komercijalnost muzike poprilično dovedena u pitanje izlaženje CD izdanja kreativne muzike gotovo potpuno zavisi od fondova kulture medju kojima je najistaknutiji Sokoj. Treba istaći da se sredstva u tom fondu izdvajaju od ukupne naplate svih autora u Srbiji.

Mi kao kompozitori svesni smo da ćemo najbolje sami sebi pomoći, dajući dao sopstvenih honorara za pomoć novim izdanjima kreativne muzike – kaže Vlada Maričić, potpredsednik nadzornog odbora Sokoja. 

Ovim fondom su do sada potpomognuti programi i akcije brojnih udruženja: Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja rok muzičara Srbije, Udruženja džez, zabavne i rok muzike Srbije itd.  Potom festivali: Mokranjčevi dani, Bunt, Koma, Dečije beogradsko proleće, Džez festival u Valjevu i Nišu itd.

Sredstvima fonda pomognuti su brojni stvaraoci etno I džez muzike. Mladi džez muzičari poput Save Miletića i Luke Ignjatovića potpomognuti sredstvima fonda vratili su se u Srbiju posle studija u inostranstvu da bi ovde nastavili svoj muzički rad.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading