NAŠI VELIKANI PUTUJU SVETOM NA POŠTANSKIM MARKAMA

Autor:

Zabava

27.03.2019

21:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni dan pozorišta, ali i čitav vek postojanja Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS), juče je obeležen u Ateljeu predstavljanjem novih poštanskih maraka na kojima su likovi najboljih srpskih i jugoslovenskih glumaca. Kako ističu u pozorištu, ovo je način da svi oni ponovo proputuju svetom. Autorka portreta je Marina Kalezić.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Uvažili svoje kolege... Glumci govorili najboljima među njima

LJUDI SA MARGINE

Počev od 2003. kada je UDUS započeo saradnju sa Poštom Srbije, a od tada na pismima na sve meridijane pristižu Žanka Stokić, Raša Plaović, Bojan Stupica, Soja Jovanović, Rahela Ferari... A od 2019. i Slobodan Aligrudić, Predrag Pepi Laković, Sonja Savić, Mira Stupica, Nebojša Glogovac, Velimir Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić.

- Alija bi, da nije glumac, bio fudbaler Partizana... Mira Trailović je Slobodana Aligrudića uvela u Atelje 212 kada je tu već bila dobra ekipa. A on probirljiv po pitanju uloga, napušta pozorište i odlazi na film i u serije. Bio je fantastičan antiheroj crnog talasa. Pozdraviću ga stihovima Duška Trifunovića: "Grešio sam mnogo, a sad žalim što nisam još više..." - kazao je Aljoša Vučković o Aligrudiću kojeg ćemo pamtiti po kultnim ostvarenjima "Ljubavni slučaj", "Sjećaš li se Doli Bel", "Otac na službenom putu"...

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Na današnji dan 1929. rođen je Predrag Pepi Laković, samo minut pre brata Dragana, a Milan Caci Mihailović otkrio je da je njihov otac želeo da mu sinovi budu lekari.

- A oni obojica glumci!Pepi je glumio ljude sa margine, samotnjake i boeme, a od 1953. ušao je u film i to sa Purišom Đorđevićem u "Opštinskom detetu". "Bolji život" mu je doneo popularnost sa kojom on nije uspeo da se nosi. Voleo je kafanu, ljude i njihove priče. Povukao se kod Čuruga gde je živeo sa ribama i pticama, u kući bez struje i telefona uz Tisu sve dok 1997. nije svoj život predao njenim valovima - kazao je Caci.

O Sonji Savić govorio je glumac Miroslav Žužić istakavši da je bila najtalentovanijih glumica svoje generacije.

- Imala senzibilitet koji se lepio za filmsku traku, bila je poslednja generacija umetnika koji su živeli i umirali za ideale. Privlačile su je alternativne scene. Suknja od skaja i sako na golo telo nisu se pre nje nosili, crnim tušem je mazala nokte jer tada takav lak nije postojao. U Ljubljani su je prozvali ikonom pobune, a ona je govorila da pripada pank generaciji, talentovanim ljudima koji govore ono što drugi misle - kazao je Žužić.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Oni su zaslužili svoje marke...

BEZ MRZOVOLJE

Goran Jevtić zborio je o Miloradu Mandiću Mandi kojeg kako kaže, nikada ništa nije mrzelo, pa ni da danima šeta psa ispred frizerskog salona gde je čuo da svraća jedna imućna gospođa. Sve da bi tu ženu koja je udata za jednog ruskog bogataša molio da pomogne renoviranje pozorišta.

- Želeo je da bude pilot, ali pošto je naglo izrasta, nije mogao da stane u avion. Nakon akademije postaoje član, prvak, pa i direktor Pozorišta Boško Buha. Manda je danas nešto kao brend. Započeo je renoviranje pozorišta, imao je raskošan talenat, borio se za dostojanstvo profesije. Nije uspeo da se poslednji put pokloni publici, ali očekujte da uskoro pristigne pismo sa njegovom markicom u kojem vas poziva na otvaranje Pozorišta Boško Buha - kazao je Jevtić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading