Stradivari večeras i sutra na Kolarcu

Autor: Tanjug, Republika

Zabava

07.03.2019

19:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ana Tifu: Sviram na violini iz Stradivarijeve "zlatne godine".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Italijanska zvezda klasične muzike, violinistkinja Ana Tifu, sviraće dela Šosonovu "Poemu" i Sarasateove "Ciganske melodije" zajedno sa Beogradskom filharmonijom večeras i sutra uveče u Kolarcu.

Publika će imati prilike da čuje i Ravelovu "Šeherezadu", Pulankovu svitu "Košute" i Ofenbahovu svitu "Parisko veselje". 

Ana Tifu je nastupala sa mnogim svetski poznatim orkestrima i kamernim ansamblima, radila je sa dirigentima kao što su Jurij Temirkanov, Gustavo Dudamel, Dijego Mateuz, David Afkam, Juraj Valcuha...

Nedavno je debitovala za Vorner Klasiks, gde je snimala sa italijanskim pijanistom Ðuzepeom Andalorom.

Ana Tifu svira na violini Antonio Stradivari Maršal Bertije eks Napoleon iz 1716. godine, koju joj je ustupilo Ašociazione Canale iz Milana

Sarađivala je sa mnogobrojnim muzičarima, ali i sa primabalerinom Karlom Fraći, glumcem Džon Malkovičem i pevačem Andrea Bočelijem, koji je pozvao Anu da bude specijalni gost za koncerte u Italiji, Egiptu i Sjedinjenim Američkim Državama.


Tifu je ekipa Tanjuga zatekla danas na sceni Kolarca nakon generalne probe sa Beogradskom filharmonojom kako proverava najzahtevnije delove koncerta koji će izvesti na svom prvom gostovanu u Beogradu. 

- Velika mi je čast da delim pozornicu sa Beogradskom filharmonijom jer znam da je reč o jednom od najboljih evropskih orkestara. Moj dobar prijatelj je srpski violinista sa svetskom slavom Nemanja Radulović kazao mi je juče da na žalost neće stići u Beograd na moj koncert jer i on ima zakazan nastup, ali poželeo mi sreću -  kazala je umetnica iz Italije. 
RepublikaFoto: Boljšoj festival
Nemanja Radulović ne stiže na Anin koncert

Ona je podsetila da je 2015. godine svirala već sa Beogradskom filharmojom u Omanu.

- Jako sam srećna što su pozvali da sviramo zajedno u Beogradu Svirala sam sa Beogradskom filharmonijom u Omanu i sigurna sam da ćemo publici dočarati svu raskoš dva remek dela klasične muzike. Prvo ćemo izvesti Šonsonovu "Poemu" koja nije češto bila na repertoaru orkestara jer je izuzetno teška za izvođenje. Sa druge strane sigurna sam da je poema jedna od najlepših kompozicija pisanjih za violinu i orkestar - kazala je Tifu. 

Navodi da Sarasateove "Ciganske meledije" koje će takođe svirati zahtevaju virtuoznost od soliste. 

- Veliki je izazov pred nama. Dva izuzetno zahtevna dela sviramo u lirskom i tehničkom okviru, ali to je draž večerašnjeg koncerta - kazala je Tifu. 

Ona kaže da ima veliku odgovornost prema vrednom istrumentu. 

- Gde god da krenem, ta violina je uz mene neprestano. Imam utisak da živim u opsanosti po nekad, ali osećam veliko zadovoljstvo što imam priliku da sviram na tako inspirativnom istrumentu. Ta violinu je Stradivari napravio u "zlatnoj godini" svog zanatskog delovanja. Sećam se kada sam prvi put svirala na toj violini da sam osetila snažnu vezu sa Italijom. Njen zvuk je moćan u ovako perfektnim salama kao što je Kolarac -kazala je Tifu. 

Cenjena violinistkinja kaže da strasno uživa u gledanju horor filmova. 

- Stvarno se preplašim kada odgledam dobar horor, ali to je moj obavezan ritual pred spavanje. Čini mi se da sam ponekad mazohista jer sanjam košmare, ali eto - kazala je Tifu. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading