Navršava se 40 dana od smrti dive: Milena Dravić, voljena i nikad prežaljena

Autor:

Zabava

22.11.2018

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomen je danas održan u Aleji zaslužnih građana, a u Jugoslovenskoj kinoteci biće promovisana monografija o životu i stvaralaštvu ikone nekadašnje Jugoslavije.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Održan pomen legendarnoj glumici Mileni Dravić

Porodica i prijatelji okupili su se danas na četrdesetodnevnom pomenu Mileni Dravić (1940-2018), koji je održan u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, gde je diva našeg glumišta sahranjena pored voljenog supruga Dragana Gage Nikolića (1943-2016).

Kolege i saradnici ikone nekadašnje Jugoslavije okupiće se večeras i u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će u 19 sati biti predstavljena nova monografija "Milena Dravić ili ključ snova".

Milenu su mnogi opisivali i uvek kao vrhunsku umetnicu:

- Kada su Godara pitali da definiše film, on je tvrdio da to nije umetnost koja slika život. Film je ono što se nalazi između života i umetnosti. Upravo taj prostor između života i umetnosti čini životni i profesionalni put glumice Milene Dravić - kaže Anita Panić, autorka monografije, koju su objavili Filmski centar Srbije i Službeni glasnik.

RepublikaFoto: ST/K.STAMATOVIĆ
Najpre su se prijatelji, kolege i članovi familije okupili na Novom groblju...

Ovo luksuzno srpsko-englesko izdanje čini sedam poglavlja u kojima je analitično i sa mnogo zanimljivih detalja predstavljen život i stvaralaštvo jedne od naših najvećih glumica, a tekstove prati obilje fotografija iz Milenine bogate karijere, od kojih se mnoge sada prvi put objavljuju u javnosti.

O filmskoj karijeri legendarne glumice tekstove su pisali reditelji Veljko Bulajić, Goran Paskaljević, Milan Jelić, Želimir Žilnik, glumci Rade Šerbedžija, Mira Furlan, Nikola Đuričko, Milena Zupančić, ali i ruski i holivudski glumac Oleg Vidov, koji je bio Milenin partner u filmu "Bitka na Neretvi".

- Uvek sam lakše radio sa ženama nego sa muškarcima. Kada zavole film koji rade, odgovornije su nego muškarci, koji znaju i piti, skitati i zaboraviti se. U velikoj produkciji Milena je bila izuzetno disciplinovana, odgovorna - piše reditelj Veljko Bulajić.

Foto: Tanjug
Diva za sva vremena... Milena

Dirljiva svedočanstva o Mileni kao pozorišnoj divi ispisali su glumci Miodrag Krivokapić, Jelisaveta Seka Sablić, Anica Dobra, Petar Benčina i reditelj Robert Raponja, a pred čitaocima mnografije je i poglavlje posvećeno njenom bogatom televizijskom opusu.

- Milena Dravić je ikona naše dramske i filmske umetnosti. Dok razmišljam o njoj, padaju mi na um tri ključne reči: Opasna! Opasno dobra, opasno lepa, opasno delikatna i opasno požrtvovana - deli pesnik Ljubivoje Ršumović sećanja na saradnju sa Milenom.

Uvodni tekst o Mileninom stvaralaštvu napisao je filmski kritičar Milan Vlajčić, a recenzent monografije je direktor fotografije Predrag Pega Popović, koji je sa Milenom radio na dva značajna filma "W. R. Misterija organizma" i "Kako su se volele dve budale".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading