GETE FEST Najbolji filmovi iz Nemačke ponovo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Autor:

Zabava

03.10.2018

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gete fest pod sloganom "Normalan život?" biće održan od 11. do 16. oktobra u Beogradu, a prvi film na programu je debitantski film "Touch Me Not" Adine Pintilije, koji je osvojio Zlatnog medveda.

RepublikaFoto: Promo
Film nagrađen Zlatnim medvedom na otvaranju sedmog izdanja Gete festa

Sedmo izdanje Gete festa, koji organizuje Gete institut u Beogradu u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, prikazaće deset nagrađivanih i zapaženih ostvarenja u nemačkoj produkciji i koprodukciji

Direktor Gete instituta Frank Bauman kaže da slogan “Normalan život?” dobro odražava ovogodišnju selekciju koja “prenosi osećaj društvene zapitanosti nemačkih reditelja nad bitnim temama koje ih okupiraju”.

- Pokušavano da postavimo pitanje šta je to normalno, šta je norma i šta je odstupanje od norme, kao i ko odlučuje o tome - navodi Bauman i dodaje da se kroz odabrani program može pratiti i određena raslojenost nemačkog društva, podela na istok i zapad, bogate i siromašne, domaću populaciju i imigrante, na šta sve to ljudi različito reaguju. 

Na programu Gete festa su i film Tomasa Štubera “Među rafovima” za koji je Franc Rogovski dobio Veliku nemačku nagradu kao najbolji glavni glumac, kao i jedinstvena filmska instalacija “Manifest” Julijana Rozefelda, eksperimentalni film u kojem američka glumica Kejt Blanšet u 12 epizoda igra 12 različitih uloga, dok svaki od karaktera izražava jedan kulturno-istorijski ili politički manifest.

Pred publikom će biti i “Meki nož - Brehtov film za tri groša” Joahima Langa, “Delo bez autora” oskarovca Florijana Henkela fon Donersmarka, “Minut ćutanja” Larsa Kraunea, “Tri dana u Kiberonu” Emili Atef, “Axolotl Overkill” Helene Hegeman, “Samo mi Bog može suditi” Ezgira Jildrima i “Moj brat se zove Robert i on je idiot” Filipa Greninga.

Gete Fest je jedna od najposećenijih manifestacija u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u kome je već počela prodaja ulaznica po ceni od 250 dinara.

Isti program odabranih filmova moći će da vidi publika u Novom Sadu od 18. do 24. oktobra, kao i u Nišu od 25. do 30. oktobra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading