BJELOGRLIĆ POTPUNO OTVORENO: Imali smo šansu nešto da uradimo...

Autor: Nedeljnik

Zabava

26.10.2017

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić, čija je nova serija "Senke nad Balkanom" počela sa emitovanjem prošle nedelje i već izazvala veliku pažnju javnosti i publike, rekao je da se u Srbiji danas izdvaja više novca za film, kao i da kvalitet programa nema veze sa trenutnom vlašću, već sa "primitivnim kapitalizmom".

 

 

- Kada su krenuli rijalitiji i serije koje se bave isključivo selom? Pa za vreme vlasti Demokratske stranke. Dakle, nema veze sa tim ko je na vlasti, već sa jednim primitivnim kapitalizmom, koji u potrazi za brzim i lakim profitom nema vremena i volje za ambicioznije projekte - izjavio je Bjelogrlić u intervjuu za novi broj Nedeljnika.

Popularni Bjela je rekao i da ga je sramota što pripada generaciji koja je imala šansu da uradi nešto, a upitan za političke podele na "naš" i "nije naš" i na vezu između pripadnosti nekoj od političkih opcija i finansiranja filmova, ističe da "u Srbiji to uvek postoji, nekad manje, nekad više".

Radi snimanja filma spreman je na kompromise koji ne ugrožavaju "ljudski i umetnički integritet", nikako ne bi pristao da kaže ćerki: "Nemoj da se pojaviš na naslovnoj strani jer tata sada radi jednu veliku seriju".

- Moja ćerka je imala dva puta - da ode u inostranstvo i ovde dolazi na odmor, ili da ostane i bori se da nešto promeni. Ponosan sam što je izabrala drugi put... Ona je izabrala da živi ovde i zato ima sva prava da se buni i bori za bolju Srbiju - kaže popularni glumac i reditelj.

U intervjuu za Nedeljnik kaže i da ima veliko poštovanje prema intelektualcima koji izađu i javno napadnu vlast jer to znači da rizikuju u ovakvom sistemu, ali da ne misli da se izlaskom na određenu binu izvršava zadatak.

Ostankom u Srbiji, dodaje Bjela, želi da se bori, a ne da se "po kafanama i intervjuima zgražava nad primitivizmom", kao što to čini elita danas.

 

 

Povodom odluke da Vlada Srbije iz budžetskih rezervi izdvoji 62 miliona dinara za snimanje filma "Bela vrana" u režiji britanskog glumca Rejfa Fajnsa, Bjelogrlić kaže: "Reći ću odmah da sam protiv toga, ali i da se u Srbiji snima više nego ikad. Ako se izborimo za zakon po kojem će to da dođe na korektan nivo, onda nemam ništa protiv da država ima strateške projekte i da zbog određenih razloga pomaže strance. Dakle, ako stvarno dobijemo 10 miliona koliko nam je obećano, a 2012. smo imali 2,5 miliona, u tom slučaju nemam ništa protiv Fajnsa."

Upitan za izjavu premijerke Ane Brnabić na otvaranju Muzeja savremene umetnosti da je kultura prioritet vlade, Bjelogrlić kaže: "Ja se tome nadam, i za to se borim".

 

 

Na pitanje da li je ili bi pristao da se nešto izbaci iz filma i serije kako bi zadovoljio formu, Bjela je otkrio: "Moram da priznam da mi to niko ne govori. A ako mi i kažu, onda ih oladim kroz dobru šalu. Sećam se kad me je jedan urednik hrvatske televizije pitao da li bih zbog njihovog tržišta mogao da izbacim srpsku himnu iz "Montevidea". Odgovorio sam mu: "Da mi se obraćaš kao Kinez za tržište od milijardu ljudi, pa i da razmislim, ali me za tri i po miliona Hrvata boli uvo"... Naravno, ne bih izbacio ni za Kinu.

Bjelogrlić se, takođe, prisetio kako u Hrvatskoj nisu mogli da veruju da iza "Lepa sela" ne stoji DB ili neka druga sila.

- Nisu mogli da shvate da u takvom sistemu izlazi takav film. To je kod njih bilo nemoguće. U Srbiji je to moguće i to jedan od razloga što verujem u Srbiju - izjavio je Bjela za Nedeljnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading