Preminuo čuveni reditelj Bernardo Bertoluči!

Autor: Republika

Zabava

26.11.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanski filmski reditelj, Bernardo Bertoluči, preminuo je u 77. godini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bertoluči preminuo u 77. godini

Bernardo Bertoluči je poznat po filmovima Konformista (1970), Poslednji tango u Parizu (1972), Dvadeseti vek (1976), Poslednji kineski car (1987), Mali Buda (1993), Ukradena lepota (1996) i Sanjari (2003).

Poslednji tango u Parizu

Bernardo je kroz film Poslednji tango u Parizu 1972. prikazao sebe. U ovom filmu glumimi su Marlon Brando, Marija Šnajder, Masimo Điroti i Žan-Pjer Leo. Glavni protagonista je Paul, koji svojim aferama uništava život svoje žene. U toku jedne scene, Paul siluje Jane. Marlon Brando i Bertoluči su razgovarali i dogovarali se o toj sceni ali nisu je pretočili tada devetnestogodišnjoj Mariji Šnajder. Marija je 2007. godine izjavila da se osećala kao da se stvarno bila silovana i da se tokom te scene osećala poniženo. Bernardo je 2013. izjavio da joj namerno nisu rekli kakva će biti scena jer se želelo da vidi "iskreni bes i frustraciju". Marlon Brando ovo negira i govori da su erotske scene bile simulirane.[6] Zbog skandala koji je izazvao film, Šnajederova je postala suicidna i počela je da se drogira. Kanije je postala pristalica i glasnogovornik pokreta za prava žena, pre svega zaštite na samom filmu, kao i postizanju bolje reputacije glumica kako u filmu tako i u medijima. Sve kopije ovog filma u Italiji su bile uništene. Italijanski sudija je osudio Bernarda na pet godina i četiri meseca zatvora. Apelacioni sud u Bolonji je 1978. tražio da se sačuvaju tri kopije ovog filma u nacionaloj kinoteci, pod naznakom da ti filmovi nikada neće biti puštani javnosti.

Bertoluči je 1987. snimio epski film Posljednji kineski car, biografsku priču o Aisinu-Gioro Puyiu, poslednjem caru Kine. Bertoluči je osvojio Oskara za najbolju režiju. U filmu su nastupili John Lone, Joan Chen, Peter O'Toole, Ruocheng Ying, Victor Wong, Dennis Dun, Ryuichi Sakamoto, Maggie Han, Ric Young, Vivian Wu i Chen Kaige. Scenario su napisali Mark People i Bertoluči. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading