OVO JE NAJVEĆA TAJNA ESTRADE DEVEDESETIH GODINA: Misteriozna devojka pozajmiljvala glas "otvaračicama usta": Pevala sam za Draganu i Vesnu!

Autor: Miljana VOJVODIĆ

Zabava

23.09.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marija Mihajlović poznata po tome što je svojevremeno otpevala glavne i prateće vokale za najpoznatije dens grupe, otkrila da je sarađivala i s velikim folk zvezdama.

OVO JE NAJVEĆA TAJNA ESTRADE DEVEDESETIH GODINA: Misteriozna devojka pozajmiljvala glas "otvaračicama usta": Pevala sam za Draganu i Vesnu!

Foto: ST/Nikola Mutić, Tanjug/Zoran Žestić

Srpska džez, pop i rok pevačica Marija Mihajlović, koja je specijalizovani studijski muzičar i glasovni trener, proslavila se po tome što je devedesetih otpevala najveće hitove i danas poznatih dens grupa, dok su njihove veoma popularne seksi pevačice samo otvarale usta. Devojka iz senke, koja je čuvenim "otvaračicama usta" dala glas, radila je za male pare, pa je u jednom od intervjua iz tog vremena pričala kako od pevanja nije zaradila ni stan ni auto, dok su denseri zgrtali ogromnu lovu.

Radila sam i pilot-pevanje

Iako se u javnosti polemisalo kome je sve pozajmljivala glas, Mihajlovićka je objasnila kako je to zapravo funkcionisalo. Ona je otkrila da je pevala glavne i prateće vokale za pevačice Fanki džija, Mobi Dika, Dače Daka, Đogani fantastika, ali i za narodne pevačice Draganu Mirković i Vesnu Zmijanac.

- Pevala sam vodeći vokal na drugoj i trećoj ploči Fanki džija, kao i nekoliko pesama Dači. Na svim ostalim projektima u pitanju su bili prateći vokali - pričala je svojevremeno Marija za Svet. Neki, poput Đoleta Đoganija, pobunili se da njima nije pozajmljivala glas, kao Fanki džiju, pa je razjasnila o čemu se tačno radilo:
- I Đoganiju i Tvinsu radila sam pilot-pevanje. Znači, prvo otpevam vodeći glas, preko toga otpevaju njihove pevačice, a onda se dodaju prateći vokali. Stvar je njihove vežbe i toga koliko uspeju sve to da skinu. Nakon svega briše se moj osnovni glas. Sve je to deo studijskog rada. Slađa Đogani je dobra. Snalazi se. Mislim da bi već mogla i sama da peva. Đoletova Anabela uči da peva. Koliko će to učenje trajati, ne znam. Rekla sam joj da bih najviše volela kad bi ona mogla da peva već na sledećoj ploči, ali verovatno ću opet morati da joj pomažem.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, ST/Nebojša Mandić, Nemanja Pancic

Anabela, Ana Stanić i Slađa su bile u najpopularnijim dens grupama devedesetih


Na pitanje da li je i pevačici Mobi Dika dala kompletan glas, naglasila je:
- Ana Stanić je veoma talentovana devojka i peva sve glavne vokale, ja pevam samo prateće. Prateće sam pevala i Dragani Mirković i Vesni Zmijanac.

Pevala sam za smešnu sumu

Iako nije želela da otkrije za koju je tačno sumu pozajmljivala glas, istakla je da su ti denseri za jedan nastup znali da uzmu koliko ona za ceo album.

- Dovoljna mi je satisfakcija rad u studiju i, dobro, kad već svi spominju, taj novac koji dobijam - rekla je Marija za Svet davne '96. na ovu temu, pa priznala da nije uzimala veliki novac (dok se u medijima spekulisalo da je po pesmi naplaćivala oko 50 evra, prim. aut.):

- Ne mogu da kažem tačan iznos jer je u pitanju smešna suma u odnosu na to koliko oni kasnije zarađuju na osnovu tog materijala. Ono što ja dobijem (po ploči, prim. aut.) otprilike je jedan nastup Fanki džija.

Na sve to, Marija je u pomenutom intervjuu pokušala i da opravda to što nije više cenila svoj trud.

- Mogla sam da tražim više, ali mi je besmisleno da se bakćem s tim. Uostalom, čitav taj posao se radi jako brzo. Za četiri-pet dana. Ako se intenzivno radi, onda za dva-tri - rekla je svojevremeno za ovaj medij, te istakla da ona ni u kom slučaju nije na gubitku:

- Ne vidim da bilo šta gubim. Ne mislim da se bavim tom muzikom. Ne smeta mi da gledam druge devojke u spotovima za pesme koje pevam. Pojavljivanje u spotovima me ne zanima mnogo. Što se samog glasa tiče, u tim pesmama on ima dens boju, prilagođenu toj vrsti muzike. Svoj glas mogu da transformišem i prilagodim različitim muzičkim žanrovima.

Narodnjaci me ne zanimaju

Za razliku od dens muzike, s kojom je donekle mogla da koketira, Marija tvrdi da u narodnu nikada nije pomišljala da zakorači.

- Ta muzika me ne zanima. Mogla bih da je pevam jer znam sve trilere i ostalo - rekla je, pa se osvrnula na ogromnu zaradu koju folkeri ostvaruju:

- To nema veze s prodajom ploča, već sa svadbama, ispraćajima, krštenjima... Imam skoro 30 godina (u momentu kada je dala pomenuti intervju iz '96, prim. aut.) i još nisam zaradila dovoljno da kupim stan. Malo je ljudi koje znam da su to uspeli. Divim se svim ljudima koji su uspeli da, u ovom poslu, naprave podlogu za normalan život. Takvih je zaista veoma malo. Dakle, nemam stan, nemam auto, vozim se taksijem. Mogu sebi da priuštim iznajmljivanje nekog stančića i sve ono što čini jedan normalan život, bez nekih preteranih izdataka. Luksuz mi ne znači mnogo. Moja merila u životu nemaju veze s novcem.

I ove pevačice su pevale
umesto seksi dens riba!

Foto: ST/Dragan Kadić/Vladimir Lukić

Aleksandra, Ivana i Tanja su takođe poznate studijske pevačice

Pored grupa za koje je snimala pesme i albume, Mihajlovićka je pomenula da u Beogradu ima i drugih dobrih pevačica poput nje, koje su angažovali još neki izvođači u to vreme.

- Sigurno ima još takvih grupa, ali ne znam koje su. U gradu postoji nekoliko studijskih pevačica koje savršeno rade svoj posao. One mogu da pevaju u dens grupama jer njihovi afiniteti ne idu u tom pravcu. Mene zanima potpuno drugačija vrsta muzike. Počela sam s džezom, a uz to volim rokenrol. Postoji gomila rok bendova s kojima mi je bilo uživanje da radim. S muzičke strane, to mi je mnogo interesantnije - zaključila je Marija pre skoro tri decenije.

Iako ih ona tada nije imenovala, mediji su proteklih godina brujali o tome da su naše pevačice koje zapravo nisu pevale svoje pesme, već samo đuskale uz njih i otvarale usta, između ostalih, i Ana Kokić, zatim članice Modelsica, ali i pokojna Ksenija Pajčin. Pevačice, koje danas svi znaju, a u to vreme su, kao i Marija Mihajlović, pozajmljivale glas su Ivana Peters, Aleksandra Radović, Tanja Jovićević.

Foto: ST/Dragan Kadić, E-stok/Miloš Rafilović, Printscreen

Ksenija, Kokićka i Modelsice su isto neko vreme preko tuđeg glasa samo otvarale usta

 

Marija snima crtaće, reklame i džinglove!

Republika

Foto: printscreen/facebook

Marija Mihajlović ceo život posvetila muzici

Marija Mihajlović je prvi medijski nastup imala 1990. sa džez orkestrom RTS na džez festivalu u Valjevu, nakon koga nastavlja rad s mnogobrojnim džez grupama. Od 1996. do 2000. član je muzičkog sastava Dejan Cukić i spori ritam bend, s kojim radi na ostvarenju tri albuma, uz istovremeno vrlo aktivan koncertni rad grupe. Pevala je u mnogim sinhronizacijama crtanih filmova, dok je, u okviru pozorišne delatnosti, učestvovala u rimejku popularnog mjuzikla "Kosa", kao i dečjoj predstavi pozorištanceta Puž - "Princeza na zrnu graška". Snimila je i brojne reklame, džinglove za radio i televiziju. Bila je vokalni trener i stalni član žirija u šou-programu "Tvoje lice zvuči poznato", a drži i školu pevanja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading