OVDE JE PROVODIO NOĆI I DANE: Toma Zdravković dobija spomenik u Skadarliji?

Autor:

Zabava

19.06.2023

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pred odbornicima je odluka o podizanju obeležja legendarnom pevaču narodne muzike!

OVDE JE PROVODIO NOĆI I DANE: Toma Zdravković dobija spomenik u Skadarliji?

Foto: youtube.com/printscreen

Legendarni pevač narodne muzike, Toma Zdravković, dobiće spomenik u Skadarliji, na platou između dve poznate kafane. Ukoliko beogradski odbornici na sednici Skupštine Grada u utorak usvoje ovu odluku, velikan srpske muzike imaće svoje obeležje i u srpskoj prestonici, u boemskoj četvrti gde je provodio dane i noći.

Ovu inicijativu podneo je pre dve godine predsednik Socijaldemokrateke partije Srbije Rasim Ljajić, prilikom obeležavanja tri decenije od smrti umetnika, kog mnogi zovu najvećim srpskim boemom.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Kako pišu Novosti, na predstojećem zasedanju gradskog parlamenta, ako ovaj predlog bude podržan, biće formiran i odbor koji će da brine o podizanju biste voljenom Tomi. Oni će kasnije, uz Sekretarijat za kulturu, odlučiti kojih dimenzija će biti spomenik, kako će da izgleda. Takođe, naknadno će biti odabrani umetnici koji će da vajaju i izlivaju monument, za šta će Grad opredeliti sredstva. Saglasnost za podizanje spomenika Tomi Zdravkoviću dalo je i Ministarstvo kulture.

Ljajić je, prilikom podnošenja inicijative, kazao da bi taj spomenik bio i simbol jedne kulture u zemlji koja je nestala upravo 1991. godine kada je Toma preminuo, a da se radi o jedinstvenoj pojavi govori i činjenica da su njegove pesme na jednak način doživljavane od Triglava do Đevđelije.

- U svakom mestu, u svakom gradu bivše države, slušali su ga mladi i stari, ljudi na selu i gradu. On je sve muzičke pravce na neki način povezao, kao što je povezivao ljude. Punio je kafane i dvorane, bez obzira gde je nastupao i gde je pevao. Zato smatramo da jedan takav umetnik zaslužuje spomenik u glavnom gradu Srbije upravo na mestu koje je najprikladnije, s obzirom na to da je često nastupao i gostovao u restoranima Skadarlije - istakao je Ljajić.

Zdravković je rođen 20. novembra 1938. godine. Bio je pesnik, kompozitor i pevač. Karijeru je počeo u Leskovcu, nastavio je da peva po beogradskim kafanama, gde je napisao i izveo svoje najveće hitove. Muzičari su ga cenili jer je tekstove svojih pesama pisao sam i gotovo sve su bile autobiografske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading