KAKO JE TOZOVAC DOBIO NADIMAK? Detinjstvo je jedva preživeo, a skoro celu porodicu su STRELJALI, ovo su potresni detalji paklenog života!

Autor:

Zabava

06.04.2023

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predrag Živković Tozovac preminuo je pre dve godine, a mnogi ni ne znaju kako je dobio nadimak.

KAKO JE TOZOVAC DOBIO NADIMAK? Detinjstvo je jedva preživeo, a skoro celu porodicu su STRELJALI, ovo su potresni detalji paklenog života!

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ, Tanjug/Zoran Žestić

Legenda narodne muzike i kompozitor Predrag Živković Tozovac bio je vrlo priznat u svetu muzike. Svojevremeno otkrilo se o teškom odrastanju, a kako je i on sam znao da istakne, jedan period života ni sam ne zna kako je uspeo da preživi. 

Tozovčev otac zvao se Svetozar, a majka Budimka. Svetozar je bio harmonikaš koga su svi poznavali po nadimku Toza. Otuda potiče i pevačev nadimak Tozovac. On je u to vreme bio čuveni harmonikaš i držao je kafanu u Mataruškoj Banji, gde je mali Predrag provodio često svoje vreme slušajući stare narodne pesme. 

Foto: Youtube/ RTS Kolo - Zvanični kanal

Predrag Živković Tozovac

 

U oktobru 1941. godine nemačka vojska je streljala njegovog oca, zajedno sa još nekoliko hiljada Kraljevčana. Ostao je sam sa majkom i bakom, za koju kaže da se lavovski borila kako bi porodici obezbedila koliko-toliko normalan život.

Kako je i sam govorio to su bile najstrašnije godine njegovog života, a potresne uspomene nikada nije uspeo da izbriše iz sećanja.

Foto: Privatna arhiva

Predrag Živković Tozovac 

 

Prošao sam dosta toga. Ovo jeste strašna stvar koja nas je zadesila, ali bilo je i gorih koje ne mogu da se porede. Okupacija 41. godine, zlo nad zlim. Niste smeli na ulicu da provirite, policijski čas. Rođen sam u Kraljevu 1936. godine, a taj grad je bio najveće srpsko stradalište. Ja sam jedno od tih siročića koji su preživeli. Oca su mi streljali, kuma koji je imao 12 godina. Strašna su to sećanja - govorio je pevač svojevremeno.

Pevač je često pričao o ovom užasnom periodu koji ni sam ne zna kako je preživio:

Foto: ST/D. KADIĆ

Predrag Živković Tozovac

 

- Sa četiri godine sam ostao bez oca. Njega, teču i ujaka su streljali Nemci. Kraljevo i Kragujevac su dva srpska Jasenovca. Žal za ocem nikad nije prošao. Njega se sećam kao u snu. Ne daj bože da ste proživeli tu okupaciju. Imao sam najsposobniju baku na svetu. Da nije bilo nje, ne bih preživeo. Ona se snašla, nikad nismo bili bez kačamaka. Ona me je naučila pesmu 'Višnjičica rod rodila" - govorio je on za domaće medije.

Pokojni pevač evocirao je uspomene za života o susretu sa svojom suđenom ženom Emilijom Živković.

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Predrag Živković Tozovac koncert

 

Sreli smo se sasvim slučajno i tako je počelo. Zaljubili smo se čim smo se ugledali - govorio je Tozovac.

Njoj sam napisao pesmu ''Mima'', koju sam objavio u knjizi. Mima je moja prava ljubav i moj izbor. Naš odnos je više od ljubavi. Ljubav bih opisao kao kratkotrajnu bolest -  poetski i simbolično je tada opisivao muzičar njihov odnos.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading