DA LI JE OVO DOBAR ILI LOŠ ZNAK ZA OJDANIĆA: Eri pukla sekira dok je sekao badnjak!

Autor:

Zabava

07.01.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Godinama prolazim pored ove šume i dugo sam odmeravao jedan badnjak. Nišanim ga stalno i rekao sam sebi: "Bićeš moj za Badnje veče" i, evo, dođe i taj dan, priča folker.

Pevač Era Ojdanić najradosniji hrišćanski praznik Božić dočekao je u domu s najmilijima, pa je nakratko ugostio i našu ekipu, te smo zabeležili trenutke kada je sekao badnjak i pijuckao domaću rakiju. Folker kaže da bez starca nema pravog udarca, pa iako ima unuke, uvek najradije sam ide u Lipovačku šumu po badnjak, a usput obavi i ostale poslove.


- Godinama prolazim pored ove šume i dugo sam odmeravao jedan badnjak. Nišanim ga stalno i rekao sam sebi: "Bićeš moj za Badnje veče" i, evo, dođe i taj dan! Po badnjak nikad ne idem bez dobrih rukavica jer, prema starom srpskom običaju, ne valja golim rukama seći badnjak, tako je još od davnina. Nekad bi to bile one prave vunene rukavice iz zlatiborskog okruga. Znali smo da dočekamo Badnje veče i Božić sa snegom do grudi, međutim, sad ovde gde smo, u Lipovačkim šumama još malo će da krene da lista, u zadnjih deset godina se još nije desila ovako visoka temperatura za ovo doba godine - priča Ojdanić sa sekirom u ruci, koja mu je pukla na dva dela:

Foto: ST/Nemanja Pančić

Era Ojdanić pokazao kako baraza sekirom, pa nazdravio

 


- Ovo je odličan znak! Kad se desi da vam sekira pukne na držaču pri prvom udaru, to je najbolje, to je znak da je ovaj sedi, matori buljavi još u punoj snazi. Sad je badnjak u mojim rukama, a od stare držalice ću da pravim novu, znači da ću da živim još puno leta i da slavim Badnje veče i Božić s mojim narodom i porodicom, hvala bogu. Da malo nategne čiča, pa da se prekrstim ispred badnjaka: Nek da Gospod sreću, radost i berićet svima koji slave Badnje veče i Božić. U zdravlju i veselju da slavimo 1.000 godina!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Era Ojdanić nazdravlja sa poznanikom i vrućom rakijom

 


Ojdanić nam je potom otkrio kako obično protiče obeležavanje Božića u njegovom domu, te je do detalja u opisao rituale koje ima s porodicom.


- Kad se iseče badnjak, nosi se kući, stavi se na drvljanik, gde stoje drva i ogrev. Kaže naš narod: "Tri puta bog pomaže", zato se badnjak seče na tri dela i puni se džak slamom. Onda se čeka da padne mrak, skuplja se porodica, sinovi ćerke, unuci. Tu je sito, pšenica, kukuruz, sve te žitarice s kojima hranimo pečenicu. Zatim sledi ono najslađe, kolje se pečenica na Tucindan, to je petog januara, peče se na Pecindan, a na Božić se jede. Badnje veče kod mene kući je po starim srpskim običajima. Unosi se badnjak u kuću, stavlja u šporet, onda dolazi na plohu šporeta lonac od 2,3 litra, pa ide ovako: "Ta rakija vruća lepo greje pluća, baš je pravi raj šumadijski čaj" - priča Era za Republiku i dodaje:

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Era Ojdanić kaže da je dobar znak kad se sekira polomi


- Posle toga moja ćerka Milena na pod stavlja slamu, mi svi padnemo dole, unuci pijuču, Milena kakoće, ja, petlina matora, kukuričem. Posle toga stavlja se beli stolnjak na pod i ređa se posna hrana, sve što je posno ide na pod.


Era: Na Badnje veče pijemo
dok se ne ukokamo!


Folker tvrdi da je u njegovom domu na Božić uvek bogata trpeza, a da naročito voli da jede prebranac.


- Najviše volim prokleti prebranac, to mi je poslastica. Ima tu još i posna sarma, đuveč, razni specijaliteti, to je moja ćerka nasledila od pokojne majke Ljupke i nastavila tradiciju. Jedemo i pijemo dok se ne ukokamo! Kako se ko ukoka, samo legne pored sofre, malo se odmorimo, ko porani, pravi kafu.
Ljupka: Na Kosovu dočekujem praznik


Ljupka Stević kaže da vreme praznika najviše voli jer više vremena provodi s najmilijima, a ove godine Badnji dan dočekuje na Kosovu, gde je u Gračanici imala nastup pred najradosniji srpski praznik:

Foto: ST/Nemanja Pančić

Era Ojdanić sa badnjakom koji je posle preneo u dvorište ispred kuće

NAPOMENA: OKRENUTI SLIKU PRAVILNO!


- Presrećna sam jer sam upravo na Kosovu s našim narodom. Pevala sam u Gračanici i veselila se Badnjem danu i Božiću. Nema ništa lepše nego biti na ovakvom mestu na ovako važan dan. Želim vam svima puno zdravlja i mira.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

https://www.youtube.com/results?search_query=republika+era+ojdanic

Komentari (1)

Loading
Деда Сава

07.01.2023 11:51

Е Еро,Еро, на слици ти секиру,,,рђа,,, ухватила!!! Срећан ти Божић!