Odrasla je u SIROMAŠTVU, a onda stekla MILIONE koje je POKLANJALA DRUGIMA: Nakon smrti slavne pevačice plakala je cela JUGOSLAVIJA, a njen TESTAMENT iznenadio je mnoge!

Autor:

Zabava

08.08.2022

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proslavljena pevačica na današnji dan napunila bi 79 godina.

Odrasla je u SIROMAŠTVU, a onda stekla MILIONE koje je POKLANJALA DRUGIMA: Nakon smrti slavne pevačice plakala je cela JUGOSLAVIJA, a njen TESTAMENT iznenadio je mnoge!

Foto: Youtube printscreen

Esma Redžepova ili "kraljica romske muzike", kako su je mnogi nazivali, rođena je na današnji dan 1943. godine u Skoplju.

 

Odrasla je u siromaštvu, sa ocem koji zarađivao tako što je čistio cipele, i majkom koja je bila domaćica.

Prvi put se pojavila na muzičkom takmičenju 1953. godine, kada je osvojila prvo mesto, a muzikom je ozbiljnije počela da se bavi kada je imala 18 godina.

Foto: Youtube printscreen

Esma Redžepova

 

Ubrzo je snimila pesmu "Čaje šukarije", pesmu koja je postala pravi hit za samo mesec dana i koja ju je brzinom svetlosti vinula u zvezde.

Tada je upoznala Stevu Teodosievskog, budućeg supruga i mentora, za kojeg se udala posle 10 godina.

- Steva me je prosio od 18, pa sve do 23. godine. Prosio me je, a ja sam potajno volela drugog čoveka. Na kraju sam se udala za njega. Otac nije doživeo da me vidi kao nevestu, ali su zato moja braća i sestre, kao i majka, bili na mom venčanju - rekla je Esma jednom prilikom u svom velikom intervjuu u emisiji "Balkanskom ulicom”.

Foto: printscreen

Esma Redžepova

 

Uprkos velikoj popularnosti i silnom bogatstvu koje je stekla, Esma je do kraja ostala skromna žena, koju novac nije zanimao, pa ga je nesebično delila sa drugima.

Kako je pričala, "život je bitan samo ako nekome uspemo da ga produžimo".

- Meni je život bitan ako mogu nekome da ga produžim. Ako imam dva, da jedan podelim sa nekim. Šta znam ja, ovaj svet gledam malo drugačije. Goli dolazimo na ovaj svet, goli idemo, samo toga da smo svesni, samo treba da pravimo dobra dela, a ne loša - rekla je u jednom intervjuu Esma.


Esmina karijera trajala je gotovo šest decenija, a osim po svojoj muzici, Esma je bila poznata po humanitarnom radu i nesebičnosti koja se ogledala u tome što je usvojila neverovatnih četrdeset osmoro dece. Među njima bila je samo jedna devojka — i pevačica ju je nazivala svojom jedinom naslednicom.

Foto: Tanjug/AP

Esma Redžepova

 


Legendarna pevačica Esma Redžepova preminula je u decembru 2016. godine, u Skoplju, u 73. godini, posle kraće i teške bolesti.

Kao da je predosetila da joj se bliži kraj, Esma je nekoliko meseci pred smrt počela da piše testament. Još tada je rekla da će svu svoju imovinu, odnosno njenu kuću u kojoj je smešten Muzej i Dom humanosti i umetnosti “Stevo i Esma Teodostievski“ u Skoplju, testamentom ostaviti državi Makedoniji. Muzej, koji je bio i dom Esme, ima 750 kvadratnih metara i dvorište oko 1.300 kvadrata.

- Godinama je govorila da želi da ostavi svoj dom kulturi i humanosti i to obećanje je uspunila. Večeras je otvoren testament Esme Redžepove Teodosijevske, u kojem jednostavno i jasno stoji da sav svoj imetak ostavlja državi. Tako je ispunila svoje obećanje. Esma je mnogo volela Makedoniju i Makedonija je volela Esmu. Kad god je putovala po svetu u svakoj izjavi i intervjuu je spominjala Makedoniju. U srcu je nosila makedonsku pesmu, dušu i misao. Stalno je govorila da je ponosna na svoju Makedoniju. Zato je sav svoj imetak ostavila Makedoniji - rekla je tada Zorana Kostovska, najbliža saradnica Esme Redžepove za radio "Slobodna Makedonija", i dodala:

Foto: printscreen

Esma Redžepova

 

- Rekla je: "Novac sam zaradila od koncerata. Ljudi su kupovali ulaznice, a ja ću se ovako odužiti svom narodu." To je bila njena poruka.


- Za izgradnju Muzeja do sada sam potrošila oko milion evra. Radim od osme godine i sve što imam, pa i Muzej napravljeni su mojim trudom. Muzej će svedočiti o meni i Stevi, o našim domaćim i svetskim uspesima, nagradama i priznanjima. Nakon moje smrti javnost će moći da vidi i brojne nagrade i priznanja koje sam dobila za moj humanitarni rad, a o kojima nisam govorila. Sve ću to pokloniti državi sigurna da će nastaviti da neguje moj lik i delo. Želim da Muzej Esme i Steve postane kulturni dom gde će se okupljati narod i održavati humanitarne aktivnosti, a u donjem delu Muzeja želim da se otvori narodna kuhinja - govorila je Esma.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (1)

Loading
Ljiljana

08.08.2022 16:26

Legendo ,neka ti je lagana crna zemlja.