Marko Bulat: Nikada ne pevam na Veliki petak, tad nosim CRNINU! Pevač POŠTUJE OBIČAJE i uživa sa suprugom i decom (VIDEO)

Autor: Melina Gvero

Zabava

22.04.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marko Bulat nas je ugostio u svom domu i govorio o najvećem hrišćanskom prazniku.

Marko Bulat: Nikada ne pevam na Veliki petak, tad nosim CRNINU! Pevač POŠTUJE OBIČAJE i uživa sa suprugom i decom (VIDEO)

Foto: Vladimir Lukić

Marko Bulat otvorio je vrata porodičnog doma i ekipu Republike ugostio pred Vaskrs. Pevač nas je dočekao vidno raspoložen, kao i njegova žena Marija, dok su ćerka Dorotea i sin Savo jedva čekali da se kuckaju jajima pred našim objektivom.

Marko nam je otkrio šta za njegovu porodicu znači Vaskrs, koliko poštuje srpske običaje, ali i da nikada ne peva za Veliki petak.

- Ja sam vernik, ne veliki, tu nema veličine. Svaki praznik obeležimo po srpskim običajima, slave, Božić. Za Vaskrs nikad ne pevam, ni Veliki petak, ni subotu, nikad. To su dani Hristovog stradanja, ko hoće, nek peva, ima ih koliko hoćeš, ja neću. Ostaću dosledan tome dok sam živ. Na Veliki petak nosim crninu, nema muzike u kući. To je onaj jedan dan kad većina nacije posti, neko ne jede ništa niti pije sve dok sunce ne zađe, zavisi od duhovne snage svakog pojedinca. Na Veliki petak farbamo jaja, prvo jaje se farba u crveno i ono je čuvarkuća zbog krvi koje je Hrist prolio zbog nas. Onda je kraj posta, ide se na pričest i radujemo se najvažnijem događaju ljudskog roda, a to je da je Isus Hrist vaskrsao iz mrtvih. Onda ide ručak, gde obično ne možemo mnogo da pojedemo, tucamo se jajima, deca se raduju, lep osećaj generalno - priča Marko kako u njihovom domu protiču praznici i dodaje:

 

Foto: Vladimir Lukić

Marko Bulat pevač govori o Vaskrsu


- S decom čitam Bibliju, trudim se da im ne pričam mnogo, već da vide na primerima. Recimo, ja kadim kuću i pričam im o tome. Mlađa ćerka je razbila kandilo, pa se rasplakala, objasnio sam joj da nije ništa strašno. Oni uče od nas, gledaju kako se mi ponašamo, koje običaje primenjujemo. Ništa na silu, ako ih terate da idu na liturgiju i stoje tamo tri sata, naravno da im je dosadno i da neće hteti da idu, a ti misliš da si dobar otac što ih teraš, pa onda počnu da mrze i boga i tebe i sve. Treba pažljivo s njima rukovati.

Mrsna slava usred posta - kao da staviš golu ženu na sto

Foto: Vladimir Lukić

Marko Bulat o slavljenju slave

- Ne bih da sudim kolegama, nek slavi kako ko misli da treba. Slava se slavi tamo gde je ikona u domu, u kući, nije ikona u kafani, sigurno, niti u restoranu niti im je mesto tamo gde se puši i pije. Ili ako već ideš da poneseš ikonu u kafanu, o smislu neću da govorim. Jedino gore od ovog je kad praviš mrsnu slavu usred posta, kao da si stavio golu ženu na sto. Kada mrsiš slavu, tada preci plaču na nebu, to je katastrofalno, a mnogi to rade jer im je lakše, smrdi im, a to je veliki greh. Biti hrišćanin, to je onaj ko je kršten, i živeti po načelima hrišćanstva nije isto. Neki moji poznanici poste dva dana, pa na sva usta pričaju kako poste ta dva dana. A njihov post, napominjem, jeste pijani šaran, grilovano povrće, salate, nedajbože da budu gladni. O svom postu ne bih javno, degutantno mi je, to je između mene i boga, to je naša stvar i kad je dobro i kad je loše. Sve što je skriveno biće otkriveno, sve što je tajno biće javno. Ako želiš slavu u ovome svetu, nećeš dobiti slavu u onome svetu. Sve će doći na naplatu gore, kako god - rekao nam je Marko.

Foto: Vladimir Lukić

Marko Bulat u svom kutku

Od majčine slike se ne odvaja

- Kao što vidite, ovo je moj radni, stvaralački kutak u kući, gde provodim najviše vremena. Iznad mene je gramata doneta iz Jerusalima, dole pored ekrana kompjutera slike mojih predaka i majčina slika, koja me gleda gde god se nalazim i ja gledam u nju, kompjuter i klavijatura gde stvaram muziku i radim. Ima dosta ikona, sve su donete sa svetih mesta koja sam obilazio i koje sam dobio na poklon. Imam dosta literature i to teološke, druge nećete naći, samo to čitam - pokazao nam je Marko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Realno

22.04.2022 21:04

Lepo, bas lepo...Petkom ne povlace crte,svaka cast