Na Evroviziji smo 1961. godine imali PRVU predstavnicu, koja je zauzela VISOKU poziciju, a evo šta su joj SAVETOVALI!

Autor:

Zabava

20.04.2022

17:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva predstavnica Jugoslavije zauzela je visoko mesto na Evroviziji, a evo po čemu je ostala upamćena.

Na Evroviziji smo 1961. godine imali PRVU predstavnicu, koja je zauzela VISOKU poziciju, a evo šta su joj SAVETOVALI!

Foto: youtube.com/printscreen

Za mesec dana počinje muzičko takmičenje ''Pesme Evrovizije'' koje se ove godine održava u Torinu, a euforija pred finalne večeri čini se godinama unazad nije bila veća nego ove, naročito jer je naša ovogodišnja predstavnica Konstrakta već postala poznata širom sveta, te se od nje mnogo i očekuje, a za Srbiju na ovom takmičenju je sve počelo davne 1961. godine.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Ljiljana Petrović prva predstavnica Jugoslavije na Evroviziji

Naime, Ljiljana Petrović je bila prvi predstavnik Jugoslavije na ovom takmičenju i u Kanu je izvela je pesmu „Neke davne zvezde“ po stihovima Miroslava Mike Antića.

Ljiljana je živela u Novom Sadu, a kako je pre takmičenja bila relativno nepoznata za sebe je znala da kaže da je na javnu scenu ušla na velika evropska vrata. Tokom samog izbora za ''Pesmu Evrovizije'' je boravila u Ljubljani i snimala pesme za svoju prvu ploču, a u studiju ju je čuo Jože Privšek, koga je oduševila, pa joj je ponudio saradnju iako su mnogi bili protiv toga.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Ljiljana Petrović na Evroviziji bila sedma

Pesma "Neke davne zvezde" je bila sedma, iako je svrstavana u top tri favorita, a deo medijske pažnje je bio okrenut ka tome što je Jugoslavija bila prva socijalsitička zemlja na evrovizijskom takmičenju.

- Sećam se jedne zgode vezane za nastup. Miroslav Antić je bio nešto stariji od svih nas, i zbog toga je pridržao sebi pravo da bude i naš duhovni otac. Uoči nastupa me je upozorio da moram izgledati skromno i dostojno socijalističke zemlje iz koje dolazim - ispričala je jednom prilikom pevačica.

Kako su sve pevačice bile obučeno šljokičavo i blještavo, kako je Antić rekao ''kao božićne jelke'', a Ljiljana ga je poslušala i obukla jednostvanu haljinu sa jednim brošem.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Ljiljana Petrović nekada je pričala o Evroviziji

Izazvala je veliku pažnju i imala ponude da ostane, ali se vratila u Jugoslaviju gde je započela karijeru, a na prvom koncertu joj se desio peh koji je dugo pamtila.

- Posle koncerta, okružili su me gledaoci i tražili fotografije. Bile su u torbici, ali zbog gužve nisam mogla da ih izvadim. Onda mi je neko oteo torbicu, a izgubila sam i obe cipele. No nakon sat dva, vraćene su mi. Prvo jedna cipela, pa druga, a na kraju i torbica. U njoj nije nedostajalo ništa osim mojih fotografija - završila je Ljiljana tada, prenosi Blic.

Ljiljana se sedamdesetih povukla iz javnog života, da bi se potom posvetila pisanju haiku poezije, upamćena je po pesmi Jovana Adamova „Neka to ne bude u proleće“, koju je otpevala na festivalu u Opatiji 1966. godine. Preminula je 2020. godine u Novom Sadu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading