SRCEM KROZ RAVNICU: Hram Svetog Save, simbol naše prošlosti i budućnosti

Autor:

Zabava

27.01.2022

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U novoj epizodi putopisnog serijala „Srcem kroz ravnicu“ voditeljski par Nina Radulović i Slaviša Čurović obišli su najveći pravoslavni Hram na Balkanu a drugi najveći u svetu, Hram Svetog Save.

SRCEM KROZ RAVNICU: Hram Svetog Save, simbol naše prošlosti i budućnosti

Foto: Promo

Hram je smešten na severoistočnom delu svetosavskog trga na teritoriji opštine Vračar, izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu sa četiri zvonika visoka po 44 metra i predstavlja pravo arhitektonsko čudo.

Republika

Foto: Promo

Hram Svetog Save

Hram u svoju unutrašnjost može da primi više od 10 000 vernika, dok na zapadnu galeriju Hrama može da stane 800 horista. Građenje Hrama trajalo je više od jednog veka a njegova sudbina je bila složena i znamenita. Svake godine ovo svetilište poseti više od 1 500 000 ljudi a Hram iz dana u dan blista, nadograđuje se i podseća nas da budemo ponosni na naše svetosavlje, istrajni i dostojanstveni na svetosavskom putu.

Republika

Foto: Promo

Slaviša Ćurović i Nina Radulović

Hram Svetog Save predstavlja izuzetnu destinaciju za sve turiste koji posećuju Beograd. Jedan od najstarijih gradova u Evropi, mesto susreta istoka i zapada, tradicionalnog i modernog, profanog i sakralnog, prošlosti i budućnosti.

U narodu je Sveti Sava prikazan kao veliki dobročinitelj, poznato je da se u predanjima predstavlja kao neko ko uči ljude da oru, kopaju, žene da kuvaju, tkaju, uvodio je nove zanate pa po legendi na Savindan budite darežljivi i kad uzmete za sebe, odvojite i za Boga.

Republika

Foto: Promo

Sveti Sava

Dan Svetog Save, poznatiji kao Savindan se proslavlja kao školska svečanost od 1735. godine. Na taj dan đaci u Sremskim Karlovcima nisu imali nastavu, već su se na svečanosti molili srpskom prosvetitelju, Svetom Savi. Devedeset godina kasnije, Miloš Obrenović je svojom naredbom ozvaničio Savindan kao školsku slavu. A 20 godina kasnije knez Mihailo Obrenović je zakonom utvrdio obavezu škole da svake godine slave Svetog Savu kao svoju slavu i tako sve do 1945. godine.

Republika

Foto: Promo

Slaviša i Nina

Sava je kod Srba i muško i žensko ime. Hebrejskog je porekla nastalo je od reči Sava što znači preobražen, pravedan. I zaista je Sava u potopunosti opravdao svoje ime.

Na svim svojim putevima znajte da pravi budu putevi vaši i noge vaše neće se spoticat“, reči su Svetog Save a naši putevi su i dalje u srcu ravnice...

Republika

Foto: Promo

Nina Radulović, Srcem kroz ravnicu

Ne propustite novo izdanje emisije „Srcem kroz ravnicu“ čije je premijerno emitovanje zakazano za četvrtak, 27. januar u 17.30h na programu Balkan Trip televizije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
avavspc

28.01.2022 10:47

Neka nam taj par objasni šta će Sveti Sava da uradi za našu svetlu budućnost. ? Da li će da poboljša zdravstvo, obrazovanje, da li će da poveća državni budžet, itd, itd. Ako to obeća, odoh ja u popove.