Irina i Žika za BOŽIĆ: Volimo našu nošnju, ćirilicu i sve što je SRPSKO!

Autor: Dušan Lukić

Zabava

07.01.2022

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Voditelji najgledanijeg jutarnjeg programa "Novo jutro" na TV Pink, Irina Vuković i Živorad Žika Nikolić, poznatiji kao Žika Šarenica u prazničnom izdanju SRpskog telegrafa, i za portal Republika.rs progovorili su o tradiciji srpskog naroda!

Irina i Žika za BOŽIĆ: Volimo našu nošnju, ćirilicu i sve što je SRPSKO!

Foto: Republika.rs/D. Milenković

Voditelji najgledanijeg jutarnjeg programa "Novo jutro" na TV Pink, Irina Vuković i Živorad Žika Nikolić, poznatiji kao Žika Šarenica u prazničnom izdanju Srpskog telegrafa, i za portal Republika.rs progovorili su o tradiciji srpskog naroda!

Irina nam je otkrila da smo je kada smo stigli na zakazani intevju podsetili na period kada je bila deo jednog folklornog ansabla. 


- Vaša redakcija me je s ovom narodnom nošnjom podsetila na period kad sam igrala folklor. Neko sam ko mnogo voli našu nošnju, ćirilicu, naša sela i uopšte sve vezano za srpsku tradiciju. Sve me to asocira na našnajveći hrišćanski praznik Božić. Najviše tada volim da sam sa porodicom jer se ne viđamo često preko godine. Idem na jedan dan u Užice i vraćam se u Beograd, nikada mi nije teško. Tačno je da danas svi mnogo brzo
živimo, ali svako treba da nađe vremena da velike praznike provede s porodicom. Ta dva, tri sata, koja provedemo na ručku, u razmeni lepih reči i emocija, s najbližima uvek treba da nam popravi energiju i podseti na to šta su prave vrednosti - rekla nam je Irina i nastavila:

Foto: Republika.rs/D. Milenković

Irina Vuković, voditeljka

 

- Meni je posebno drago što ću za Božić da posetim Manastir Blagoveštenje u Ovčar banji, to je nekako moje mesto, osećam ga srcem i dušom. Tamo pronalazim mir, tamo su osobe od kojih sam svašta pametno naučila. Posle pričesta tamo idem na doručak s detetom. Taj manastir je, kako kažu, srpska Sveta gora. On je između grada u kom sam se rodila Gornjeg Milanovca i grada u kom sam odrasla, a to je Užice, pa se uvek radujem odlasku tamo. Godina za nama bila je teška, ali smo mi toliko radili da nismo ni osetili da je toliko sve trajalo - rekla nam je Irina. 


S druge strane Žika Šarenica apeluje da se tradicija ne sme zaboraviti. 
- Irinini roditelji su moja generacija i drago mi je što smo svi zajedno odgajili ovakve generacije poput njene, a sve u duhu da poštuju našu tradiciju, kulturu i običaje. Ceo moj profesionalni rad i život su inače određeni srpskom tradicijom i to mi je posebno drago. Kad smo svi zajedno, uvek se podsetimo tih nekih važnih stvari, običaja i tradicije. Te stvari ne treba da se zaborave, ipak u gradovima nije isto proslavljati Božić, kao na selu. Selo ima svoju čar i svako ko ga ima treba da ode tamo. To je uvek moja preporuka - ističe Žika. 

 

Kompletan razgovor sa Irinom i Žikom pogledajte u videu na početku teksta! 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading