TOMA SE U BOLNICI PONAŠAO KAO U KAFANI: Doktor otkriva detalje druženja s folk legendom!

Autor: Melina GVERO

Zabava

13.10.2021

20:00

Mogao je da dolazi na kliniku kad je hteo, da odlazi kad je hteo. Tek kad je bolest uznapredovala, on je shvatio da je bolestan i tad je počeo da se plaši smrti, priča dr Dejan Elaković.

youtube.com/printscreen

Toma Zdravković

Iako je lik lekara Alekse Hadžipopovića, kog u filmu "Toma" tumači Petar Benčina, fiktivan i romansiran, on je zajedno s glavnim glumcem Milanom Marićem učinio da njihove zajedničke scene budu možda i najemotivnije u ostvarenju koje je izazvalo toliko pažnje srpske publike. Toma Zdravković je i u životu imao brojne doktore koji su se dugi niz godina borili da što duže poživi i izbori se s bolešću. Jedan od njih je i bivši načelnik Klinike za urologiju VMA dr Dejan Elaković, koji svedoči o tome kolika je veličina zaista bio legendarni pevač.

Pokušavali smo da mu boravak na VMA učinimo prijatnim, da to ne bude strogi bolnički režim

 

- U početku nisam znao mnogo o Tomi Zdravkoviću. To je bilo 1976/1977. godine, on je tad prvi put dolazio kod nas na preglede, onda je otišao sa suprugom u Kanadu. Po povratku iz Kanade se opet pojavio, već se tada znalo da je izuzetan pevač, svi su ga voleli i cenili i rado slušali. Svi odreda su gajili posebne emocije prema Tomi, i bolesnici i osoblje i lekari, bio je omiljena figura koja je dolazila kod nas, mislim da smo mu, pored medicinskog tretmana, pomogli i da se oseća prijatno u bolnici - ispričao je doktor Elaković u jednoj emisiji nastavio da govori o tome kako se pevač godinama borio s tumorom mokraćne bešike, te da su se svi trudili da se u bolnici oseća kao u kafani:

Republika/Privatna arhiva

Toma Zdravković slika iz mladosti

Toma Zdravković bežao iz bolnice na nastup

U filmu Toma je jedna situacija o kojoj priča i doktor Eraković:

- Toma toj bolesti isprva nije pridavao veliki značaj, imali smo utisak da on to doživljava kao neku neprijatnost koja ga mnogo ne opterećuje, on je i dalje živeo svoj život, koji je posvetio muzici. Mogao je da dolazi na kliniku kad je hteo, da odlazi kad je hteo, takav naš odnos prema njemu mu je odgovarao. O tome najbolje govori situacija kada je pred jedan vikend primljen u bolnicu jer je imao krvarenje, bilo je potrebno da se to krvarenje hirurški zbrine, ali je pre toga morao da prima transfuzije krvi. To je završeno u subotu negde do 12-13 časova i po podne je nestao. Bili smo zabrinuti, iznenađeni, obavestio sam njegovog glavnog hirurga, koji ga je i operisao više puta. Neki ljudi sa strane su nam rekli da je možda otišao u Šabac, to nas je još više uznemirilo, nije nam bilo jasno. Bojali smo se da može na bini da kolabira, da mu pozli, ali u tom trenutku je bilo šta je bilo i bili smo presrećni kad smo Tomu rano ujutru zatekli u krevetu. On je imao veze, prijatelje, koji su organizovali taj njegov odlazak s klinike da bi mogao da održi koncert u Šapcu, organizovali i omogućili mu to. Eto, takav je bio Toma.

- Mogao je da dolazi na klinkiu kad je hteo, da odlazi kad je hteo, takav naš odnos prema njemu mu je odgovarao. Mislim da su svi osećali jednu veliku empatiju prema Tomi, njegovim problemima, svi smo pokušavali da mu taj boravak učinimo prijatnim, da ne bude to strogi bolnički režim, da ga ne opterećujemo pričama o bolesti, koju je on negirao. Kao što je nedavno rekla njegova supruga Gordana, tek kad je bolest uznapredovala, on je shvatio da je bolestan i tad je počeo da se plaši smrti. Bio je poseban, on je određivao kad će se i kako njemu pomoći. Ja sam Tomu pratio više od 10 godina, nikada nismo videli ni čuli nijednu primedbu nijednog pacijenta niti osoblja na njegovo ponašanje.

 

 

Komentari (0)

Loading