POSETILI SMO PEČENJEVCE RODNO MESTO TOME ZDRAVKOVIĆA: Ređe je dolazio, nije mogao da preboli sestrinu smrt! (VIDEO)

Autor: Marko PANTIĆ

Zabava

30.09.2021

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

*Toma je doveo devojke iz Beograda, tada smo prvi put videli žene uu kupaćim kostimima * Voleo je da pije vino "komenjak" * Nije mogao da preboli sestrinu smrt, zato je češće dolazio * Najstariji brat Ivan ne pristaje da se od njihovog imanja napravi Tomina spomen kuća

Republika

Foto: republika.rs, Youtube

U Tominom rodnom mestu!

Danas se navršava 30 godina od smrti legendarnog pevača i boema Tome Zdravkovića. Ekipa poortala Republika.rs, posetila je rodno mesto pevača Pečenjevce u blizini Leskovca. Iako smo zatekli staru trošnu kuću zaraslu u šiblju i velikoj travi, zatekli smo i prvog komšiju i jednog od Tominih drugova iz detinjstva Zorana Rakića koji se pred našim kamerama prisetio svog prijatelja: 

- On je bio dobra duša. Kad god bi došao u Pečenjevce, meni i Novici bi dao neki novac, jer je znao da nemamo para.

Republika

Foto: Republika.rs

Tomin drug iz detinjstva, Zoran Ristić

 

Zoran ističe da nisu tačne priče da Toma nije dolazio u Pečenjevce nakon velikog uspeha, već da je to činio ređe zbog prerane smrti njegove sestre koja je preminula od raka.

Dolazio je ali ređe, nije mogao da preboli sestrinu smrt. Sećam se na početku karijere ima jedna vodenica ovde u blizini na kojoj smo se kupali. Toma je tada doveo neke devojke iz Beograda, i tada smo mi ovde prvi put videli žene u kupaćim kostimima. Voleo je kada dođe u selo da pije vino "komenjak", jede sir i kupus - priseća se Zoran. 

Tomina majka je, kako priča Zoran imala neku posebnu energiju, pa bi kad god se neko dete razboli u selu, ili možda zaplače ona izlečila. A, dok za oca tvrdi da je kao i Toma bio veliki boem. 

- Tomin otac je bio boem, a majka mu je bila dobra žena koja je pomagala ovde ljudima, deci. Sva mala deca u selu kad bi zaplakala, vođena su kod nje. Imala je tu neku energiju, koja je deci pomagala.   

Foto: republika.rs

Porodična kuća Tome Zdravkovića u Pečenjevcima

Nismo mogli a da ga ne pitamo kako se oseća kada pogleda u dvorište preko puta svog, u veliku travu i korov kuće u kojoj je kako sam kaže proveo mnogo vremena: 

- Tužno...Tu smo se mi igrali. On je najviše voleo da sedi ispod oraha. U dvorištu su zasađena četiri, za četiri sina. Dva su odsečena kada su Toma i njegov prvi brat umrli, a dva su ostala. To je bilo sve voće... Najstariji Ivan je to održavao, ali od kada se razboleo prošle godine i ne dolazi to je sve zaraslo. Bilo bi mu pametno da se on, kao i ostali članovi porodice odrekne svog dela kuće u korist opštine, i da se napravi ta spomen kuća. Mislim da bi ljudi to voleli da vide - priča Zoran. 

Kompletnu reportažu iz sela Pečenjevci, rodnog mesta pevača Tome Zdravkovića pogledajte u videu na početku teksta! 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading