JEDVA JE IZBEGAO SMRT PRED STRELJAČKIM VODOM! Potresan detalj iz DETINJSTVA MIJE ALEKSIĆA!

Autor: Republika.rs

Zabava

03.08.2021

20:21

Legendarni glumac Mija Aleksić proživeo je pravu golgotu u detinjstvu koja ga je zauvek promenila.

instagram.com

Mija Aleksić

 

Legendardni glumac Mija Aleksić gledaocima širom nekadašnje Jugoslavije doneo je mnogo smeha kroz svoje neverovatne uloge koje se i dan danas prepričavaju. Ipak, iza ove glumačke veličine krije se neverovatna životna priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 

Taj 21. oktobar 2941. godine bio je crni dan u Šumaricama, kada su nacističke okupacione snage streljale 3000 ljudi, a među njima je bilo 300 đaka. Mija Aleksić je tada bio učenik Druge muške gimnazije i samo čudom je preživeo.

- Jedna potpuna praznina i svedenost na ništa. Na mahove osetim oštar bol pomešan sa pitanjem: Zašto da umrem? Strah od smrti, otpor, pa onda potpuna tupost i apatija, slike iz detinjstva, likovi roditelja, sestre, drugova... Film se lagano odvija i hteo bih da traje u beskraj. Potom neki zračak nade, možda će nas pustiti, nekud oterati, ovo je samo privremeno? Čuli su se pucnjevi, rafali, bilo nam je jasno šta nas čeka. Video sam oca i majku u crnini za mnom, Velimir pustio bradu, posiveo... Počeo sam da plačem. Znači, tu je kraj — ispričao je mnogo kasnije Mija svom biografu Žiki Živuloviću Serafimu.

 

Ipak, čudesnim sticajem okolnosti nije umro. Jedna njegova profesorka znala je nemački i uspela da namoli oficira da prestane sa streljanjem. U tom trenutku preostala je samo jedna baraka u kojoj se nalazio Mija, piše Glossy.

 

Mija Aleksić je preminuo 12. marta 1995. u Beogradu, a sahranjen je u Aleji velikana, na Novom groblju.

Komentari (0)

Loading