OTKRILA ISTINU! Goca Lazarević je otpevala čuvenu pesmu 'Vidovdan', a malo KO ZNA DA JE ona nastala po želji PATRIJARHA PAVLA!

Autor:

Zabava

28.06.2021

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pesma "Vidivdan" nastala je po želji Pathijarha Pavla.

RepublikaFoto: instagram.com/gocalazarevic_official
Goca Lazarević

Pevačica Gordana Goca Lazarević ponosna je vlasnica hita “Vidovdan” koji je snimila 1994. godine. Iako postoji toliko godina, ova pesma i danas se horski peva na svim slavljima i veseljima i nezaobilazna je u repertoaru svakog pevača narodne, ali i pop muzike.

Gordana je tek sada otkrila da je ova pesma, odnosno, kako kaže, “druga himna srpskog naroda”, nastala po želji pokojnog patrijarha Pavla.

Muziku i tekst za “Vidovdan”, po njegovoj molbi, napisao je naš istaknuti kompozitor, suprug pevačice, Milutin Popović Zahar.

RepublikaFoto: Promo foto
Goca Lazarević

- Pesmu je napisao Milutin Popović Zahar povodom 600 godina od Kosovske bitke, koja je 1989. godine obeležena na Gazimestanu. Odmah sam bila fascinirana tom pesmom i uvek je pevam sa suzama u očima, kao prvog, drugog, trećeg, trihiljaditog, trimilionitog puta… Pevaju je pevači svih žanrova, od zabavnjaka, preko pop muzičara, do klasičnih. Rado je izvode i ruski pevači i horovi, kao i Grci i Rumuni. Čuje se i u Peruu i na Kubi. Izašla je iz ‘vlasništva’ kompozitora i mene kao izvođača. Gotovo da nema većeg skupa na kome se horski ne peva. Može se slobodno reći da je ‘Vidovdan’ druga himna srpskog naroda, ma gde se on nalazio, ispričala je ona pa za medije dodala da spskom narodu, baš kao u pesmi, niko ne može da “otme” Kosovo i Metohiju.

– Ne može i nikada neće. Kosovo i Metohija je za Srbe mnogo više od simbola i od naše istorije. “Kud god da krenem, tebi se vraćam ponovo, ko da mi otme iz moje duše Kosovo ispričala je pevačica.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading