Legendarni pevač je umro na današnji dan: A OVA priča o njegovom NADIMKU JE POSEBNO ZANIMLJIVA!

Autor:

Zabava

18.06.2021

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni pevać promenio je na današnji dan.

RepublikaFoto: :instagram/printscreen/yugo.nostalgia

Davorin Popović, pevač legendarne sarajevske grupe “Indexi” i jedan od najomiljenijih muzičara Jugoslavije, preminuo je na današnji dan (18. jun) pre tačno 20 godina.

Rodio se  23. septembra 1946. godine u Sarajevu u porodici oca Stjepana, službenika, i Tereze, stomatološkinje. Za porodicu i prijatelje bio je Davor, a od milja su ga zvali i Dačo. Nadimak “Pimpek” dobio je još u detinjstvu zbog jedne male izrasline kraj levog uha. Taj ga je nadimak pratio ceo život, pa je čak i jedan nemački onlajn magazin, objavljujući vest o njegovoj smrti, napisao da je Davorin Popović Pimpek puno rodno ime i prezime pevača “Indexa”.

RepublikaFoto: :instagram/printscreen/yugo.nostalgia
Davorin Popović

Sam sebe je nazivao pevačem, obično počinjući svoje priče sa: “Slušaj, da ti pevač nešto kaže…”, ne dajući svojoj ulozi u “Indexima”, jednako kao smislu svoga života, ni manje ni više od toga, nego samo “pevač”. Pa je s vremenom postao i ostao Pevač.

Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom. U ovom drugom sportu je bio jedan od najtalenttovanijih bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Bio je kapetan Mlade Bosne i kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom je prestao aktivno da se bavi 1968. godine, međutim Popovićeve košarkaške akrobacije prepričavaju se i danas.

RepublikaFoto: :instagram/printscreen/yugo.nostalgia

Za muziku se zainteresovao još u srednjoj školi. Prvi sastav mu se zvao “Pauci”. Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u “Lutalicama”, a “Indexima” pristupa krajem 1964. godine i postaje zaštitni znak grupe sve do njenog kraja, odnosno svoje smrti 2001. godine.

Kao vokalni solista, ali opet uz potporu matične grupe, objavio je tri albuma: “Svaka je ljubav ista (osim one prave)” (1975.), “S tobom dijelim sve” (1984.) i album istog naziva ali s drugim pesmama 1995. godine.

Pevao je “Žute dunje” za naslovnu numeru filma “Kuduz”, a za Evroviziju je sa “Indexima” i pesmom “Pružam ruke” konkurisao 1967. godine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading