Emisija "Srcem kroz ravnicu" u rodnom gradu Milutina Milankovića: Ne propustite treću epizodu!

Autor:

Zabava

13.05.2021

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Serijal emisija "Srcem kroz ravnicu" nastavlja se trećom epizodom, koja je posvećena gradu Vukovaru.

RepublikaFoto: Promo
Slaviša Čurović vodi gledaoce emisije u Vukovar...

Serijal emisija "Srcem kroz ravnicu" nastavlja se trećom epizodom, koja je posvećena gradu Vukovaru.

Posle Sombora i Sremskih Karlovaca, put kroz sremsku ravnicu nastavlja se u gradu koji se nalazi delom na obroncima Fruške gore dok se jedan njegov manji deo proteže ravnom Slavonijom.

  
Putopisni serijal koji možete pratiti na kanalima "Arena Channels Group" je televizijska forma nastala sa idejom da se na jednom mestu predstave sve lepote srpske kulturne baštine, osvetle podaci iz zaboravljene srpske istorije na ovim prostorima, ali ukaže i na savremena postignuća, ulaganja, nove kulturne, turističke sadržaje kao i ulaganja u ekonomski, infrastrukturni i svaki drugi razvoj.

Emisiju vode poznata i voljena televizijska lica Nina Radulović i glumac Slaviša Čurović. 

- Vukovar se nalazi izvan granica naše zemlje ali u njemu živi 35% srpskog stanovništva.  Posle 30 godina od završetka rata, rane na fasadama objekata su zaceljene, ali one u dušama njegovih stanovnika nikad nisu zaboravljene. Srpski narod u Vukovaru kao i u svim sremsko-slavonskim krajevima uz veliku pomoć Republike Srbije ponosno drži do očuvanja tradicije, vere, simbola srpstva kontinuirano, ali i Srbije, verske zajednice, kao i zajedničkog veća opština, koje okuplja srpsko stanovništvo na istoku Hrvatske  - prvi su utisci po obilasku Vukovara glumca i voditelja Slaviše Čurovića. 

Srbi u Vukovaru žive od najranijih vremena, i doseljavali su se u različitim istorijskim periodima. Svoj trag ostavili su u samim temeljima grada, njegovoj kulturi, tradiciji, duhovnosti gde su doprineli sveukupnom razvoju grada Vukovara kroz vekove zajedno sa drugim narodima koji žive na tom području.
 

- Obišli smo rodnu kuću Milutina Milankovića, manastir Vodice u selu Dalj, zgradu srpskog Doma, Sabornu crkvu Svetog Nikole i druge institucije  značajne za naš narod u tim krajevima.


Tokom dvodnevnog borvka u Vukovaru, na Čurovića je najveći utisak ostavio srpski narod koji se u velikoj meri oslanja na crkvu.

- Srbi u Vukovaru su okrenuti Crkvi, naslonjeni na Maticu, ali i duboko korenima i vekovima vezani za Srem i Slavoniju, o čemu svedoče crkve, manastiri kao tragovi postojanja, koji traju na tom prostoru bezmalo četiri veka – zapažanja su voditelja medijske kuće Arena Channels Group.

Zahvaljujući dobrim odnosima i velikom poverenjem u svoju pravoslavnu Crkvu, srpsko stanovništvo grada Vukovara opstaje do danas kako u gradu tako i u mestima oko grada gde su u velikoj većini, što je delom i zasluga njihovog kompaktnog držanja i povoljnog geografskog položaja u odnosu na mesta gde Srbi žive u ostatku Hrvatske.

- Ovde je vera i crkva uvek povezivala naš narod i bila putovoditelj u svim iskušenjima, a danas je to najvidljivije. Ukoliko živimo duboko ukorenjeni u veri i u ljubavi koju crkva propoveda, videćemo da nas ona uči da budemo svedoci ponosom obojene sadašnjosti, a da nikako ne zaboravimo svoju istoriju na ovim prostorima. A kako Vladika Heruvim kaže "naš narod na ovim prostorima jedino kroz jedinstvo,  sinergiju crkve i svih institucija, može biti ponosan i složan" – govori Čurović i naglašava: 

Foto: Promo
Sa Ninom i Slavišom gledate "Srcem kroz ravnicu"...

- Važno je reći da je srpska zajednica izuzetno organizovana u Vukovaru i da je obnova recimo srpskog doma potpomognuta sa milion evra od strane Republike Srbije. Srbi sa velikom radošću neguju i srpsko pismo, srpski jezik i obrazovanje na našem jeziku. Takođe, srpska zajednica se ovih dana temeljno i predano u Vukovaru priprema za  lokalne izbore u nedelju 16. maja, jer Srbi žele da budu značajan i ravnopravan učesnik u donošenju političkih odluka, koje će unaprediti i poboljšati njihov položaj i život u Vukovaru  – konstatuje Slaviša Čurović.

U Vukovaru, lučkom gradu na Dunavu, rođen je i veliki broj poznatih Srba. Tu pre svega mislimo na naučnika Milutina Milankovića, pisca, slikara, prosvetitelja i istoričara Zaharija Orfelina, a u novije doba to su uglavnom sportisti. Pre svih jedan bivši i jedan sadašnji fudbaler Crvene zvezde, Siniša Mihajlović i Milan Gajić, kao i naš bivši košarkaški reprezentativac i igrač Partizana, Milan Mačvan. 

Premijerno emitovanje treće epizode serijala „Srcem kroz ravnicu“ zakazano je za danas, četvrtak od 18h na kanalu Balkan Trip.
Reprizna izdanja zakazana su za petak, 14. i subotu 15. maj.
U petak od 18h na programu AGRO TV a istog dana od 19:15 na kanalu Star TV. Za sve one koji propuste navedene termine, u subotu emisiju "Srcem kroz ravnicu" mogu pogledati na RTV Vojvodina u terminu od 19:15.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading